I Storbritannien har sedan 2001 operationsresultat från enskilda toraxkirurger gjorts offentliga, vilket innebär att patienterna tex kan se överlevnaden efter en bypass-operation för den »egna« kirurgen. Onekligen är detta ett kontroversiellt beslut som, föga förvånande, har mött motstånd bland toraxkirurgerna själva. Det har hävdats att systemet riskerar att leda till att kirurger kommer att avstå från att operera högriskpatienter, då de riskerar dålig statistik.
Men nu visar en studie, som presenteras i tidskriften Heart och som refereras av BMJ, att så inte är fallet. Författarna har jämfört resultatet av hjärtkirurgi utförd före mars 2001, innan resultaten blev offentliga, med operationer utförda från april 2001 till mars 2005. De har studerat data på närmare 26000 bypass-patienter. Patienterna har graderats utifrån risker att operera dem och delats in i tre grupper: låg, hög och mycket hög risk. Resultaten visar att kirurgerna inte avstod från högriskpatienter efter offentlighetsbeslutet. Tvärtom tyder studien på att kirurgerna opererade på svårare och svårare patienter.
Studien visar dessutom att mortaliteten föll från 1997, då de tidigaste operationerna genomfördes, fram till 2005. Detta kan givetvis bero helt på kirurgiska framsteg i termer av mer förbättrade operationsmetoder och inte på det faktum att kirurgerna blir skickligare om deras resultat synliggörs bättre.
Beslutat att offentliggöra toraxkirurgers operationsresultat följde efter en mycket uppmärksammad rapport kring dödligheten för barn under 1 års ålder och som genomgått hjärtkirurgi i Bristol. Rapporten fastslog att dödligheten för opererade i Bristol var i storleksordningen dubbelt så hög som i Storbritannien i stort. Statistiskt sett skulle mellan 30 och 35 av de barn som dog i Bristol ha överlevt, givet att man uppvisat samma dödlighet som landet i stort, konstaterade rapporten, som fick stort medialt genomslag.
Julian Le Grand, professor vid London School of Economics och före detta rådgivare inom hälsoekonomiska frågor till premiärministern, konstaterar att beslutet att offentliggöra operationsresultat kan komma att utökas till fler områden än bara toraxkirurgi.