Tobak kommer att leda till att en miljard människor dör i förtid under detta århundrade. Det skriver New Yorks borgmästare Michael Bloomberg i Lancet.
Globalt är idag prevalensen av tobaksrökning kring 25 procent. Kan samtliga länder sänka prevalenssiffran till 20 procent, samtidigt som de länder som redan idag ligger på 20 procent sänker andelen rökare med ytterligare fem procentenheter, fram till år 2020 skulle 100 miljoner liv kunna räddas. Ytterligare 50 miljoner idag ofödda liv kan dessutom räddas fram till år 2050 om prevalenssiffrorna även omfattar människor som föds från och med idag fram till 2030, beräknar Michael Bloomberg.
Det enskilt bästa sättet att få bukt med tobaksrökning är att höja skatten, skriver borgmästaren. Sverige, tillsammans med länder som Kanada, Australien och Sydafrika, lyfts fram som föregångsländer när det gäller att minska antalet rökare. I New York har just stora skattehöjningar – priserna höjdes med 30 procent under 2002 – i kombination med rökförbud på arbetsplatser, restauranger och barer bidragit till att sänka prevalensen rökare från 21,6 procent till 18,4 procent idag. Halva minskningen tillskrivs just höjda tobaksskatter.
Att amerikanska toppolitiker slår ett slag för hälsofrågor och skriver debattartiklar i de tyngsta medicinska tidskrifterna är ovanligt. Posten som New Yorks borgmästare är extremt prestigefylld och inte sällan en språngbräda till de absolut tyngsta politiska uppdragen i USA. Michael Bloomberg, som gjorde sig en förmögenhet genom att bygga upp ett företag som säljer finansiell information, efterträdde 2002 Rudolph Giuliani på posten som New Yorks borgmästare. Giuliani är som bekant en av det republikanska partiets potentiella presidentkandidater, och det har spekulerats över att även Michael Bloomberg har ambitioner att ta sig in i Vita huset framgent. Onekligen något att tänka på för tobaksindustrin.



En maktfaktor att tänka på för tobaksindustrin.