Så kallade probiotika innehållande Lactobacillus är bra vid diarré orsakad av antibiotika eller av Clostridium difficile. Det visar en studie från Storbritannien som presenteras i BMJ. Den dubbelblinda, placebokontrollerade studien omfattar 135 patienter som vårdats inneliggande på sjukhus i London med antibiotika. Patienterna hade en medelålder på 74 år. Till exklusionskriterierna hörde bla genomgången bukkirurgi, immunsuppression, endokardit och om patienten fått antibiotika vid sidan av den aktuella kuren under de senaste fyra veckorna. Behandlingsgruppen fick, två gånger per dag i en vecka, 100 gram av en dryck innehållande Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus samt Streptococcus thermophilus. De placebobehandlade fick en »steril milkshake« utan nämnda ingredienser.

I probiotikagruppen noterades att 12 procent av patienterna fick antibiotikainducerad diarré; motsvarande andel i placebogruppen uppgick till 34 procent. Ingen i probiotikagruppen drabbas av diarré orsakad av Clostridium difficile, medan 17 procent i behandlingsgruppen drabbades av detta.
Författarna konstaterar att regelbunden användning av probiotika innehållande Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus och Streptococcus thermophilus för patienter över 50 års ålder har potential att minska såväl morbiditet och mortalitet som sjukvårdskostnader.