Det är tolv gånger vanligare att män blir bitna av en annan människa än att kvinnor råkar ut för samma övergrepp. Nej, det är faktiskt inget skämt. Plastikkirurger vid Saint James Hospital i Dublin på Irland har i en studie presenterad i Emergency Medicine Journal gått igenom könsskillnader när det gäller bitskador orsakade av människor och där bettet varit så pass kraftigt att det krävt kirurgisk vård.
Män är grovt överrepresenterade som offer och, kan man förmoda även om författarna inte tittat på polisrapporter, som förövare. Plastikkirurgerna har samlat 92 personer som sökt vård efter att ha blivit bitna av en annan människa. 70 procent av fallen inträffade på helger eller arbetsbefriade högtidsdagar. Författarna tror att »alkoholinducerad aggression« ligger bakom i majoriteten av fallen.
Bettskadan bör betraktas som ett infekterat sår som ska göras rent. Uppenbart infekterad vävnad ska avlägsnas, varefter såret bör slutas, rekommenderar plastikkirurgerna, som varnar för risk för svåra infektioner om såret inte handläggs ordentligt.