Antalet fall av oralcancer som orsakas av HPV (humant papillomvirus) hos män ökar. Fortsätter trenden kommer HPV inom tio år att vara den vanligaste orsaken till oralcancer hos män och alltså vara vanligare orsak än tobak, som är den huvudsakliga anledningen i dag. Detta enligt en studie från USA som presenteras i Journal of Clinical Oncology.
Den epidemiologiska studien omfattar data från runt 46000 manliga fall av oralcancer, där den absolut vanligaste formen är skivepitelcancer. Den studerade perioden är 1973–2004. Fallen har delats in i två grupper: oralcancer kopplad till HPV (drygt 17 500) och oralcancer som inte är kopplad till HPV (drygt 28000). Resultaten visar att HPV-relaterad oralcancer överlag diagnostiseras när patienten är något yngre än ej HPV-relaterad oralcancer. Snittåldern vid diagnos var 61,0 år (HPV-relaterad) respektive 63,8 år (ej HPV-relaterad).
Resultaten visar vidare att incidensen av HPV-relaterad oralcancer steg påtagligt under 1973–2004. Parallellt med detta minskade incidensen av ej HPV-relaterad oralcancer, särskilt under 1980-talet och framåt. Orsaken till ökningen av HPV-relaterad oralcancer hos män är ännu inte känd, men författarna spekulerar över att förändrade sexualvanor kan bidra.
Studien har även tittat på överlevnaden i oralcancer och konstaterar att den förbättrades under den studerade perioden, sannolikt beroende på bättre behandling i form av strålbehandling. Värt att notera är att överlevnaden förbättrades mer för HPV-relaterad oralcancer än för ej HPV-relaterad.