Mödrar som upplever perioder av svår stress under graviditetens första tre månader löper ökad risk att barnet ska drabbas av schizofreni. Det visar en studie på ett omfattande danskt material som presenteras i tidskriften Archives of General Psychiatry.

Författarna har tittat på data från ett populationsbaserat register som omfattar närmare 1,4 miljoner barn som föddes i Danmark under perioden 1973 till 1995. De har även haft tillgång till information om huruvida modern drabbades av svår stress under graviditetsmånaderna eller under de sex månader som föregick graviditeten.
Svår stress har utgjorts av dödsfall i familjen eller att en familjemedlem drabbats av en svår sjukdom såsom cancer, stroke eller hjärtinfarkt. Det visade sig att närmare 22000 mödrar drabbades av dödsfall i familjen, medan drygt 14000 mödrar drabbades av svår sjukdom i familjen under de första tre graviditetsmånaderna. Barnen följdes fram till 2005 avseende bland annat schizofrenidiagnos, och totalt diagnostiserades drygt 7300 av barnen med schizofreni.

Det visade sig att för mödrar som upplevt stress i form av dödsfall i familjen under den första trimestern var risken att barnet skulle drabbas av schizofreni ökad med i storleksordningen 67 procent. Om dödsfallet i familjen inträffade under perioden upp till sex månader före befruktning eller under andra perioder av graviditeten – alltså undantaget den första trimestern – noterades inte någon ökad risk att barnet skulle drabbas av schizofreni. För de mödrar som drabbades av att en anhörig blivit sjuk under den första trimestern noterades inte någon ökad risk.

Mycket tyder på att schizofreni orsakas av ett fel i anläggningen av hjärnan i fosterstadiet, och studier har visat bland annat en koppling mellan moderns exponering för infektioner under den första trimestern och schizofrenirisk.
Författarna konstaterar att resultaten i den aktuella studien indikerar att stress under den första trimestern tycks påverka den neuronala utvecklingen och kan leda till ökad risk att barnet drabbas av sjukdomen. Mekanismen eller mekanismerna genom vilka risken ökar är emellertid ännu inte kända.



Stress i form av dödsfall i familjen under den första trimestern, då fosterhjärnan anläggs, tycks öka risken för schizofreni hos barnet.