Forskare vid Max Planck-institutet i München har undersökt en gen som tycks vara kopplad till hur väl en individ svarar på antidepressiv medicinering. Det framgår av en artikel presenterad i tidskriften Neuron. Den aktuella genen kodar för ett transportprotein (P-gp) som reglerar transporten av ämnen över blod–hjärnbarriären och som tros kunna hindra substanser, exempelvis läkemedel, från att nå hjärnan över blod– hjärnbarriären och i stället transporteras tillbaka in i blodbanan.
Författarna har slagit ut genen i fråga på möss vilka därefter getts antidepressiv medicinering i form av citalopram och venlafaxin. Det visade sig att djur med den aktuella genen utslagen uppvisade högre koncentrationer av substanserna i hjärnan än djur med genen intakt, något som tolkats som att P-gp hindrar transporten av substanserna in i hjärnan. Därefter har författarna tittat på effekten hos människa.
443 individer som behandlades farmakologiskt för depression har ingått. Dessa har genomgått en genetisk analys över genen för P-gp. Hur pass väl patienterna har svarat på antidepressiv medicinering har varit känt.
Totalt har elva olika varianter av P-gp identifierats, och det visade sig att dessa var korrelerade med olika kliniskt svar på den antidepressiva medicineringen, något som tros bero på att proteinets olika varianter tycks vara olika effektiva när det gäller att transportera »tillbaka« antidepressiva substanser till blodbanan och hindra dem att nå hjärnan och utöva sin effekt.
Det är sedan tidigare väl känt att en stor grupp patienter som behandlas med antidepressiva preparat inte svarar adekvat. Författarna tror att olika P-gp skulle kunna vara en bidragande förklaring till detta.
Med ett enkelt genetiskt test skulle dessa patienter kunna selekteras ut, vilket i förlängningen skulle kunna resultera i en mer skräddarsydd depressionsbehandling, skriver de vidare och lyfter fram det faktum att interaktionen mellan en antidepressiv medicin och P-gp är en viktig faktor att ta hänsyn till vid utvecklandet av nya preparat.