Kostnaderna för hälso- och sjukvård i USA är betydligt högre än i Europa, och amerikanerna kommer att fortsätta att spendera enorma summor på sjukvård under kommande år. Det visar en amerikansk studie, gjord av den offentliga myndigheten US Centers for Medicare and Medicaid Services, som beräknar att närmare en femtedel, 19,5 procent, av USAs BNP kommer att läggas på sjukvård år 2017.

Totalt beräknas att amerikansk hälso- och sjukvård kommer kosta ofattbara 4000 miljarder dollar år 2017, ett belopp som är ungefär tio gånger så stort som Sveriges sammanlagda BNP. I dag läggs drygt 16 procent av amerikansk BNP på vård. Det ska jämföras med Sverige, där andelen ligger runt 8–9 procent av BNP, och med Europa, där andelen i de flesta länder ligger runt 10 procent. Hälso- och sjukvårdskostnaderna kommer att växa betydligt snabbare än den amerikanska ekonomin i stort, spår rapporten: 1,9 procentenheter snabbare än BNP-tillväxten per år under perioden 2008 till 2017.

Orsaken till kommande års kostnadsökningar är bla att allt fler människor kommer att omfattas av Medicare-systemet, ett sjukförsäkringssystem som finansieras med offentliga medel och som omfattar handikappade och individer över 65 års ålder. Under kommande decennium visar befolkningspyramiden att ett mycket stort antal amerikaner kommer att uppnå Medicare-ålder, och stora kostnader beräknas vara förknippade med detta.
Vad som också beräknas bidra till de ökade kostnaderna i USA under det kommande decenniet är att kostnaden för receptbelagda mediciner beräknas stiga ytterligare – bla till följd av att fler kommer att behandlas för kroniska tillstånd och att läkemedel kommer att sättas in i tidigare skede mot just kroniska sjukdomar i takt med att nya forskningsframsteg visar fördelar med detta, skriver författarna.
Trots de förväntade stora kostnadsökningarna är det är dock något av en avmattning i kostnadsökning som beräknas. Under de senaste tre decennierna har hälso- och sjukvårdskostnaderna i USA växt i genomsnitt 2,7 procentenheter snabbare än BNP. Under den kommande tioårsperioden förväntas kostnadsökningar på 1,9 procent över BNP.