Suicidtankar med suicidförsök är vanligare bland individer med astma än i normalpopulationen. Det visar en amerikansk studie presenterad i Annals of Allergy, Asthma & Immunology. Författarna har tittat på data från närmare 5700 individer från 18 år och äldre. Av dessa var 12 procent drabbade av astma. Studiedeltagarna hade därtill lämnat uppgifter om huruvida de någon gång i livet haft suicidtankar och om de vid något tillfälle gjort suicidförsök. 8,7 procent uppgav att de vid minst ett tillfälle haft suicidtankar, och 4,2 procent hade gjort ett eller flera suicidförsök.
Resultaten visar att förekomsten av suicidtankar med suicidförsök var större bland astmatiker än i den undersökta gruppen i stort. Riskökningen för suicidtankar med suicidförsök var ca 50 procent bland astmatiker. Sambandet var särskilt starkt för kvinnor, och kopplingen mellan astma och suicidtankar med suicidförsök står sig även efter att författarna justerat för faktorer som rökning, socioekonomisk status och psykiatrisk historik, tex depressiva besvär. Det bör understrykas att kopplingen mellan suicidtankar och astma noterades endast för individer med suicidtankar som gjort minst ett suicidförsök. Någon koppling mellan astma och suicidtankar utan suicidförsök noterades inte.
Under senare tid har ett flertal studier presenterats som visar på sambandet mellan respiratoriska sjukdomar som astma och ökad suicidrisk. Ångest relaterad till den respiratoriska sjukdomen tros vara en bidragande faktor till kopplingen. Även ansvariga myndigheter har blivit alltmer uppmärksamma på kopplingen. I mars i år bad tex den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om data kring suicidalt beteende bland patienter som behandlas med astma- och allergipreparatet Singulair.