Patienter med bröstsmärta är vanliga i primärvården. Från tidigare studier vet vi att 8–18 procent av dessa patienter har koronarkärlssjukdom. I primärvården betraktas patientens sjukhistoria som ett viktigt diagnoshjälpmedel, men det finns inte så många undersökningar som beskriver de diagnoskriterier som specialister i allmänmedicin använder i sitt vardagsarbete. Syftet med denna studie var att titta närmare på de diagnoskriterier som kommer till användning när patienten söker för bröstsmärtor.
Författarna intervjuade 23 specialister i allmänmedicin i tyska Hessen om vilka kriterier de använt för att ställa diagnos på de två senaste patienterna som sökt för bröstsmärta. Materialet analyserades med kvalitativ metodik. Totalt identifierades 39 patienter med bröstsmärta, av vilka 17 bedömdes ha koronarkärlssjukdom och/eller indikation för akut omhändertagande på sjukhus. Ett återkommande diagnostiskt kriterium som användes var om det förelåg någon skillnad mellan patientens aktuella och tidigare utseende och/eller beteende. Även riskfaktorer för koronarkärlssjukdom och hur patienten hade reagerat i samband med tidigare sjukdomar användes som kriterier.
Detta är en relativt liten intervjustudie som finner att allmänmedicinare använder sig av subjektiva intryck från tidigare konsultationer när det gäller att bedöma bröstsmärta. I vad mån detta diagnoskriterium verkligen är effektivt återstår att visa. Men studien bidrar till ökad förståelse för arbetssättet i primärvården och lyfter fram betydelsen av patient–läkarkontinuitet.