Dubbelt så många föräldrar till barn med autism har varit inlagda på sjukhus av psykiatriska orsaker som föräldrar till barn utan autism. Det visar en studie på ett svenskt material som presenteras i tidskriften Pediatrics.

Studien, som är en av de absolut största i sitt slag, omfattar drygt 1200 svenska barn som diagnostiserats med autism före 10 års ålder. Barnen var födda under perioden 1977–2003. Därtill omfattar studien drygt 30000 friska kontroller. Data har inhämtats från bla födelseregistret avseende barnen. Dessutom omfattar studien uppgifter om huruvida föräldrarna vårdats på psykiatrisk avdelning för bla schizofreni, psykos, affektiv sjukdom, personlighetsstörning, alkohol- och narkotikamissbruk samt autism.

Resultaten visar alltså att det var dubbelt så vanligt att ett barn med autism hade föräldrar som vårdats på en psykiatrisk avdelning. Schizofreni var vanligare bland både mödrar och fäder till barn med autism. Depression och personlighetsstörning var vanligare bland mödrar till barn med autism men inte bland fäder.
De genetiska orsakerna till autism är ofullständigt kända, men sannolikt är sambandet komplext med ett stort antal gener inblandade. Mycket tyder på att detta även gäller andra psykiska sjukdomar som schizofreni och depression. Författarna hoppas att den nu upptäckta kopplingen ska bidra till att kasta ytterligare ljus över genetiska faktorer som ökar risken inte bara för autism utan också för andra psykiatriska sjukdomar.