Antalet fall av melanom ökar bland unga kvinnor i USA. Det visar en epidemiologisk studie som presenteras i Journal of Investigative Dermatology. Författarna har tittat på data från perioden 1973 till 2004 och inkluderat amerikanska vita män och kvinnor i åldrarna 15–39 år.
Incidensen av melanom ökade kraftigt under perioden 1973–2004. År 1973 var den årliga incidensen för män 4,7 per 100000, vilket ska jämföras med 2004, då siffran var 7,7 per 100000. För kvinnor steg incidensen än kraftigare under motsvarande period; från 5,5 till 13,9.
Vid sidan av den kraftigare ökningen hos kvinnor skiljer sig utvecklingen under tiden mellan könen. För män stabiliserades incidensen i början av 1980-talet och har därefter legat på en relativt jämn nivå. För kvinnor har däremot en kraftig ökning noterats under de senaste tio åren. Positivt är dock att dödligheten i melanom sjunkit för såväl män som kvinnor under perioden 1981 och framåt.
En omfattande studie på ett amerikanskt material visade att incidensen av melanom ökat bland unga amerikaner under perioden 1973–1997. Författarna till den aktuella studien konstaterar att ökningen tycks ha fortsatt även under det senaste decenniet, särskilt bland kvinnor. Orsakerna till utvecklingen tros vara flera. Undersökningar har visat att unga amerikaner solar allt mer, både naturligt och i solarier. En annan potentiellt bidragande förklaring kan vara att man i dag är bättre på att screena för melanom och upptäcker sjukdomen oftare och i tidigare stadier, något som skulle kunna förklara såväl den ökade incidensen som den förbättrade prognosen. Anledningen till varför melanom tycks öka snabbare bland unga kvinnor än bland unga män är inte känd, skriver författarna, som hoppas få att se fler studier inom just detta fält.



Att man i dag är bättre på att screena för melanom kan delvis förklara den ökade incidensen av melanom.