Gallstenssjukdomen med dess komplikationer är vanligt förekommande i Sverige liksom i övriga västvärlden. Skillnader i frekvens av gallstenskirurgi finns mellan och inom länder. Dessa skillnader kan inte förklaras av skillnader i prevalens utan snarare av kirurgens attityd till patientens symtom, framför allt till dem med lindriga till måttliga besvär.
Det vanligaste skälet till operation är buksmärta. Flera studier visar att så många som 20–30 procent av dem som opereras med kolecystektomi på grund av buksmärta har kvarstående eller till och med förvärrade besvär.
I en enkätstudie av 200 konsekutiva patienter opererade för gallstenssjukdom med strikt definierade kriterier för operation analyserades symtom och livskvalitet före respektive tre och tolv månader efter operationen.

Vi fann att bland dem som enligt definition hade typisk lokalisation av gallstenssmärta var frekvensen av besvär efter operationen avsevärt lägre (8,7 procent) än bland dem med atypisk smärtlokalisation före operationen (23,1 procent). När symtomen eller livskvaliteten förbättrades hade detta skett redan efter tre månader. Inga förändringar noterades mellan tre och tolv månader. Förekomst av atypisk smärtlokalisation, låg ålder och frekventa smärtepisoder minskade påtagligt sannolikheten för att bli besvärsfri efter operationen.