Hemangiom hos barn har i de flesta fall ett okomplicerat förlopp som inte kräver behandling. Om hemangiomet på grund av storleken eller lokalisationen påverkar vitala funktioner, som synen, är kortikosteroider peroralt förstahandsmedel.

Författarna till den aktuella artikeln beskriver hur man hos två barn, som på grund av hjärtsjukdom behandlats med propranolol, kunde se att de hemangiom som dessa barn hade blev avsevärt mindre. Mot bakgrund av denna iakttagelse behandlades nio barn födda 2006 och 2007 med behandlingskrävande hemangiom med propranolol 2 mg/kg/dygn.
Hos alla barn observerades efter 24 timmar en förändring i hemangiomets färg och konsistens. Ytterligare regress kom senare i förloppet.

Författarna förklarar effekten av betablockadbehandling med vasokonstriktion och minskat uttryck av generna VEGF (vascular endothelial growth factor) och bFGF (basic fibroblast growth factor) genom nedreglering av RAF-mitogenaktiverat proteinkinas samt apoptos av kapillära endotelceller.
Författarna har ansökt om patent för att använda betablockad vid behandlingskrävande hemangiom hos barn.
A Taîeb har refererat studien på ett pediatriskt dermatologmöte i Aten våren 2008, och jag uppfattar att betablockad kan ersätta kortikosteroider, vilket ju är en fördel på grund av steroidernas biverkningar.



Behandlingskrävande hemangiom hos barn kan behandlas med betablockad, enligt en aktuell studie.