Äldre traumapatienter förs inte till traumacenter i lika stor utsträckning som yngre. Det uppseendeväckande rönet presenteras i en studie i Archives of Surgery. Studien har gjorts i USA, och författarna har utgått från prehospitala data från ambulansfall i Maryland under en tioårsperiod. Med hjälp av ambulans- och traumacenterpersonal har forskarna gått igenom ambulansfallen i efterhand och identifierat vilka av dem som kunde klassificeras som traumapatienter, definierat utifrån kriterier av American College of Surgeons.
Totalt rör det sig om 26565 patienter som i efterhand klassificerats som traumafall och som »undertriagerades«, då de enligt föreskrifterna skulle ha handlagts på ett traumacenter. Andelen undertriagerade var betydligt högre bland patienter över 65 år, 49,9 procent, men bara 17,8 procent för individer under 50 år. Sannolikheten för att en patient skulle undertriageras steg i åldrarna 50–70 år, för att sjunka något över 70 års ålder.
Författarna har gått vidare med att fråga 166 individer som arbetar i ambulanssjukvården och på traumacenter i olika personalkategorier – specialister, ST-läkare, läkarstudenter och sjuksköterskor – vad de tror att de noterade skillnaderna beror på. 25 procent uppgav att anledningen sannolikt är dålig utbildning i handläggning av äldre traumapatienter, medan 13 procent trodde att det rörde sig om ett möjligt »åldersbias«, dvs medveten eller omedveten diskriminering av äldre patienter. Författarna konstaterar att det kan föreligga en åldersdiskriminering av traumapatienter. Att komma tillrätta med situationen är dock svårt, tror de och anser att det sannolikt behövs en omfattande attitydförändring bland medicinsk personal, där man måste lyfta fram att en stor andel äldre traumapatienter återgår till ett normalt liv efter incidenten.



En attitydförändring bland ambulans- och traumapersonal visavi äldre tycks behövas.