Nu kommer en god nyhet för alla kaffedrickare. En studie från USA och Spanien, presenterad i Annals of Internal Medicine, visar nämligen att kaffedrickare lever minst lika länge som alla andra. Kanske något förvånande visar studien att kaffedrickare faktiskt löper mindre risk att avlida i hjärt–kärlsjukdom än individer som inte dricker kaffe.
Artikeln omfattar data från drygt 120000 män och kvinnor utan hjärt– kärlsjukdom eller cancer vid studiens början. Studiedeltagarna följdes under närmare två decennier, från 1986 till 2004, och fick löpande fylla i ett formulär med frågor kring bla kaffekonsumtion, övrig kosthållning, rökning och om de drabbades av sjukdom. Under perioden avled drygt 4300 individer till följd av hjärt–kärlsjukdom och drygt 7500 på grund av cancer. Resultaten visar att de som drack kaffe löpte lägre risk att avlida än de som avstod. Ett dosrelaterat samband har noterats, då storkonsumenter löpte lägre risk att avlida än de som drack bara enstaka koppar per dag. Resultatet står sig även efter att författarna justerat för bla ålder och rökning.

Riskminskningen var starkare för kvinnor och beror främst på sänkt kardiovaskulär dödlighet. De kvinnor som drack två till tre koppar kaffe per dag löpte 25 procent lägre risk att avlida till följd av kardiovaskulära orsaker än kvinnor som avstod från kaffe. För dödlighet i cancer noterades ingen koppling till kaffekonsumtion för vare sig män eller kvinnor. Risken att avlida till följd av andra orsaker än cancer och hjärt–kärlsjukdom sjönk hos kaffedrickarna; även här var sambandet starkast hos kvinnor. Kvinnliga kaffedrickare som drack två till tre koppar per dag löpte sammantaget 18 procent lägre risk att avlida i andra orsaker än cancer och hjärt–kärlsjukdom än kvinnor som avstod från kaffe.
Varför kaffedrickare löpte lägre risk att avlida är inte känt, konstaterar författarna, som vill se fler studier inom fältet. Att det skulle bero uteslutande på effekter av koffein verkar inte sannolikt, då även konsumtion av koffeinfritt kaffe var korrelerat med en liten minskning av total mortalitetsrisk i studien. Forskarna anser dock att man inte bör dra alltför stora växlar på det faktum att lägre risk att avlida, främst i kardiovaskulär sjukdom, noterats hos kaffedrickarna. De anser i stället att det viktiga resultatet är att man inte funnit belägg för att kaffe skulle leda till ökad risk att avlida i kardiovaskulär eller annan sjukdom.
Forskarna flaggar för att det faktum att data endast kommer från vad studiedeltagarna rapporterat in själva är en potentiell felkälla. De aktuella rönen är trots det sannolikt lugnande för läkare och annan vårdpersonal som är »beroende« av kaffe för att hålla koncentrationen på topp under långa jourpass.


Kaffe ökar inte risken för ökad dödlighet, snarare tvärtom.