Kostnader och hälsoeffekter av karotiskirurgi för patienter utan symtom är dåligt utvärderade både i Sverige och internationellt. Mot bakgrund av detta har kostnadseffektiviteten av karotiskirurgi för symtomfria patienter undersökts i en studie från Sverige, som publicerats i British Journal of Surgery.
Studien bygger på kliniska data från den randomiserade ACST-studien i vilken tio svenska centra deltog. I en modellstudie kombinerades kliniska data från ACST med kompletterande data från publicerade källor för att beräkna kostnader och hälsoeffekter av kirurgisk behandling inklusive »best medical management« samt ett alternativ med enbart »best medical management«. Resultaten visade att kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår (QALY) var under 500000 kronor för män under 74 år. För män över 73 år och för kvinnor var kostnaden per QALY över 500 000 kronor.
Även om det är svårt att säga exakt för vilka grupper som karotiskirurgi är kostnadseffektiv konkluderar författarna att mot bakgrund av befintlig information leder kirurgi till en förbättring av hälsan, som kan anses acceptabel jämfört med de resurser som åtgår för män runt 70 år eller yngre, medan kirurgi inte kan rekommenderas för äldre män och kvinnor i nuläget.
Då studien bygger på robusta kliniska data torde slutsatserna stå sig relativt väl, men det blir ändå intressant att ta del av den tioårsuppföljning av ACST-studien som kommer att presenteras i höst. Vidare vore det önskvärt att i större utsträckning försöka utreda för vilka patienter kirurgi är kostnadseffektiv, då den nuvarande studien endast gjorde en uppdelning på ålder och kön.