Vissa läkemedel som används för generell anestesi har paradoxala biverkningar. Propofol och etomidat orsakar smärta vid injektion. Halogenerade inhalationsgaser kan irritera luftvägarna, vilket, hos känsliga patienter, ibland utmynnar i ett astmatiskt tillstånd. Dessa effekter är väl kända bland anestesiologer. Syftet med en färsk molekylärbiologisk studie i PNAS [1] var att klarlägga de bakomliggande mekanismerna.
Inhalationsgaser dämpar förstås aktiviteten i CNS men tycks påverka även jonkanaler av typen transient receptor potential (TRP), som finns i perifera neuron. Ungefär hälften av de nociceptiva perifera neuronen har en sådan receptor kallad TRPV1, och 25 procent av dessa uttrycker också subgruppen TRPA1, som är känslig för många luftburna irriterande ämnen. Båda receptorerna är inblandade i uppkomsten av neurogen inflammation och smärtkänslighet. Knockoutmöss där TRPV1-genen tagits bort saknar tex termisk hyperal-gesi, och TRPA1 förmedlar bradykinininducerade smärtupplevelser.
De aktuella försöken utfördes först på transfekterade celler av typ HEK293F. Resultaten visade att inhalationsgaserna isofluran och desfluran stimulerar TRPA1-receptorn i kliniskt relevanta koncentrationer och på ett dosberoende sätt. Gaserna sevofluran och halotan, som har mindre stickande lukt, saknade denna effekt. Även propofol och etomidat stimulerade TRPA1-receptorn men saknade effekt på TRPV1.
Vidare försök på odlade ganglieceller från mus stärkte slutsatsen att TRPA1 är ansvarigt för den smärta som uppkommer av propofol och etomidat samt den irriterande effekten av isofluran och desfluran. Någon budbärare tycks inte vara inblandad. Däremot stimulerar propofol och gaserna olika platser på TRPA1-receptorn. Slutsatserna om propofol, som är ett vanligt induktionsmedel för anestesi, vidimerades på knockoutmöss som saknade antingen TRPV1-genen eller TRPA1-genen.
Till sist prövade man om inhalationsgaser orsakar inflammation. En irritant applicerades på örat på levande möss som var vakna eller hade sövts med olika gaser. Svullnaden blev större när musen fått isofluran. Författarna hävdar att inflammationen i öronen varierade med respektive läkemedels förmåga att aktivera TRPA1-receptorn. Denna effekt är något oväntad, då tidigare studier snarast talat för att isofluran mildrar inflammation.
Författarna använder framgångsrikt flera modeller för att koppla de nervstimulerande effekterna av vanliga anestesimedel till TRPA1-receptorn. Resultaten erbjuder en mekanistisk förklaring till flera anestesimedels tendens att skapa lokal irritation.


Inhalationsgaser ger paradoxala biverkningar: de kan irritera luftvägarna och ge ett astmaliknande tillstånd hos känsliga patienter. Foto: SPL/IBL