Individer vars fäder är över 30 år när de föds löper ökad risk att drabbas av bipolär sjukdom senare i livet. Det visar en studie gjord av forskare vid bla Karolinska institutet. Rönen, som presenteras i Archives of General Psychiatry, bygger på nationella data från födelseregistret och omfattar närmare 14000 män och kvinnor som diagnostiserats med bipolär sjukdom. Därtill har uppgifter från närmare 70000 kontroller utan bipolär sjukdom och som matchar sjukdomsgruppen avseende kön och ålder inhämtats.
Forskarna har undersökt hur gamla föräldrarna var i samband med att barnet föddes. Det visade sig att barn till män som var över 30 år då barnet föddes löpte 11 procent högre risk att drabbas av bipolär sjukdom än barn till fäder som var i åldern 20–24 år vid förlossningen. Risken ökade i takt med pappans ålder; för fäder över 55 år var tex risken ökad med 37 procent. För kvinnor noterades en svagare koppling mellan ålder vid förlossning och risk att avkomman skulle drabbas av bipolär sjukdom.
Orsaken till att barn till äldre män löper ökad risk för bipolär sjukdom är inte känd, men forskarna spekulerar över om sämre spermiekvalitet med ökad risk för genetiska mutationer skulle kunna vara bidragande orsak. Resultaten står sig efter att forskarna rensat för faktorer som socioekonomisk status och moderns ålder. Tidigare studier har visat att barn till äldre fäder löper ökad risk för schizofreni och autism, och nu kan alltså även bipolär sjukdom fogas till den listan med sjukdomar.
Bipolär sjukdom har en kraftig hereditär komponent, och flera gener har kopplats till sjukdomen. Författarna till den aktuella studien betonar dock att de inte avråder äldre män från att skaffa barn på grund av den ökade risken för bipolär sjukdom, då riskökningen trots allt är liten i absoluta tal räknat.