Att rökning är skadligt för fostret är väl känt. Bland de mer välbekanta effekterna är intrauterin tillväxthämning, ökad risk för plötslig spädbarnsdöd och barnastma.

Helt färska studier från Sverige och Norge adderar nya risker till denna lista: rökning under graviditet ökar risken för missbildningar (kluven läpp) hos den nyfödde [1] och för Perthes´ sjukdom [2] i barnaåren. Längre upp i åren, bland tonåringar, ses en försnävning av hela kroppspulsådern hos de ungdomar vars mödrar rökt under graviditeten [3]. Betydelsen av det sistnämnda är oklar, men ökad risk och predisposition för hjärt– kärlsjukdom senare i vuxen ålder kan inte uteslutas.

Det är bra att rökning under graviditet successivt minskat i vårt land. Enligt officiell statistik från Socialstyrelsen rökte 19,4 procent (år 2005) av kvinnor i fertil ålder tre månader före graviditet. Frekvensen är starkt korrelerad med ålder; bland de yngsta kvinnorna var andelen rökare dubbelt så hög som bland genomsnittet. Vid inskrivning i mödravården hade andelen rökande kvinnor sjunkit till 8,5 procent. Sverige ligger därmed lägst i Norden (där Norge toppar med 15,6 procent rökare under graviditet).
Trots denna glädjande utveckling återstår mycket att göra, inte minst mot bakgrund av den ständigt ökande kunskapen om rökningens skadeverkningar på den gravida kvinnan och på hennes foster – skador som i flera avseenden tycks vara bestående. Riktade regionala insatser kan vara en väg att gå.

Det är uppseendeväckande stora geografiska variationer i rökvanor bland gravida. I Blekinge, på Gotland och i Södermanland röker mer än dubbelt så många fertila kvinnor som i tex Västerbotten. Tittar man på kommunnivå är skillnaderna ännu större. Kommuner där mindre än 2 procent av gravida kvinnor röker vid inskrivning i mödravården är: Arjeplog, Åsele, Sorsele, Båstad, Täby, Rättvik och Danderyd.
Som kontrast finns 13 kommuner där mer än 20 procent av kvinnorna fortfarande röker i graviditetsvecka 8–12, dvs trots att de vet att de är gravida och när större delen av första trimestern passerat. Det gäller Svenljunga, Perstorp, Ljusnarsberg, Grums, Åstorp, Örkelljunga, Bengtsfors, Götene, Hjo, Tidaholm, Munkfors, Kungsör och Klippan [för statistik, se: http://www.socialstyrelsen.se/Statistik/statistik_amne/graviditet/tobaksvanor.htm

Är alla rökande blivande mödrar i dessa kommuner verkligen fullt ut informerade om rökningens effekter, särskilt när det gäller fosterskador? Jag tvivlar och tror att det på många ställen finns klara förbättringsmöjligheter.


Det är stora geografiska variationer i rökvanor bland gravida kvinnor i Sverige. I 13 kommuner – Svenljunga, Perstorp, Ljusnarsberg, Grums, Åstorp, Örkelljunga, Bengtsfors, Götene, Hjo, Tidaholm, Munkfors, Kungsör och Klippan – röker mer än 20 procent vid inskrivning i mödravården.