Rökstopp »smittar« i bekantskapskretsen. Om en person slutar röka ökar sannolikheten för att individer i dennes omgivning också lyckas bryta nikotinberoendet. Det upplyftande rönet presenteras i New England Journal of Medicine. Andelen rökare faller stadigt i västvärlden. Ökad medicinsk kunskap om risker med rökning och rökförbud på offentliga lokaler har bidragit.
Författarna till studien har fokuserat på i vilken utsträckning människor i omgivningen, familj, vänner och kolleger, påverkas av att en individ slutar röka. De har utgått från data från 12000 individer i åldern 21–70 år med ett stort socialt nätverk som ingått i Framingham Heart Study. Information om individernas inbördes koppling till varandra, om de var vänner, syskon, föräldrar eller kolleger, har varit känd. Individerna har följts under drygt 30 år. Rökare har definierats som en person som röker minst en cigarett per dag. Informationen har sedan analyserats statistiskt.
Resultaten visar att antalet rökare föll kraftigt under perioden. Rökstopp hade mycket positiv effekt på omgivningen i termer av att få andra att sluta röka. Sannolikheten att en individ var rökare var 67 procent lägre om personens make/ maka slutat röka än om denne var rökare. Om ett syskon till en person slutat röka minskade sannolikheten att personen skulle röka med 25 procent. Rörde det sig om en kollega som slutat röka minskade sannolikheten med 34 procent. Om en granne slutade röka påverkade detta inte omgivningen, annat än om han/hon var vän, kollega eller släkting till övriga grannar. Värt att notera är att »smittsamheten« vad gäller rökstopp var kraftigare om den som slutade röka var högutbildad.
Författarna noterade också att rökare blev alltmer socialt marginaliserade under den studerade perioden och konstaterar att sociala relationer har kraftig påverkan på våra beslut om hälsa. De betonar att även om utvecklingen går åt rätt håll, med färre och färre rökare, så är rökning fortfarande den största förebyggbara dödsorsaken i USA.



Sociala relationer har stor betydelse för våra beslut om hälsa.