I en artikel i Lancet föreslår författarna ett förenklat sätt att se på hypertoni i en dimension: det systoliska blodtrycket. Artikeln publicerades snabbt (fast-track), eftersom den hade potential att revolutionera omhändertagandet av patienter med hypertoni. Behandlingen av de individer med hypertoni som är värst drabbade är fortfarande otillräcklig. Systolisk hypertoni (systoliskt blodtryck ≥140 mm Hg) är mycket vanligare än diastolisk hypertoni (diastoliskt blodtryck ≥90 mm Hg), och det systoliska blodtrycket bidrar globalt mer till hypertonins enorma sjukdomsbörda än det diastoliska blodtrycket.

Författarna rekommenderar att enbart systoliskt blodtryck ska vara kliniskt fokus vid hypertoni hos personer över 50 år. 75 procent av alla patienter med hypertoni är över 50 år, och den huvudsakliga hypertonibördan hör då samman med det systoliska blodtrycket. Att det systoliska blodtrycket är den viktigaste riskfaktorn kan också förstås utifrån det faktum att människor lever längre och att patienter med hypertoni generellt upptäcks och behandlas tidigare. Detta resulterar i en minskad förekomst av svår diastolisk hypertoni, och samtidigt blottläggs underbehandlingen av patienter med förhöjt systoliskt blodtryck.

I artikeln framhävs fyra viktiga skäl för att vända uppmärksamheten mot det systoliska blodtrycket: 1) Systoliskt blodtryck är lättare och mera precist att mäta än diastoliskt blodtryck och är bättre på att förutsäga risk. 2) Patienter blir ofta förvirrade när de konfronteras med två olika blodtrycksvärden och deras inbördes betydelse. 3) Många läkare har också blivit förvirrade över de motstridiga beskeden om diastoliskt och systoliskt blodtryck. 4) Fokus på ett blodtrycksvärde för patienter över 50 år kan dramatiskt förbättra behandlingen av systolisk hypertoni och ytterligare reducera den kardiovaskulära morbiditeten och mortaliteten. Ett resultat av detta kan vara att läkemedelsbolag bättre riktar sina insatser på forskning kring just det systoliska blodtrycket.
Författarna till artikeln efterlyser prospektiva, randomiserade kliniska studier på patienter med okomplicerad hypertoni som tydligt kan definiera optimalt målblodtryck vid behandling av förhöjt systoliskt blodtryck. Hos patienter yngre än 50 år är det fortfarande befogat att fokusera på både systoliskt och diastoliskt blodtryck.



Behandlingen av hypertoni hos personer över 50 år, dvs hos 75 procent av alla patienter, ska utgå från det systoliska blodtrycket, som bäst kan förutsäga risk.