Kopplingen mellan kosthållning och risk för typ 2-diabetes är välkänd. Tre studier publicerade i tidskriften Archives of Internal Medicine belyser sambandet.

I en av studierna har forskare från Boston undersökt närmare 44000 kvinnor av afroamerikanskt ursprung som inte hade diabetes vid studiens början. Studiedeltagarna fick löpande svara på frågor om kostvanor. De uppgav bland annat i vilken utsträckning de drack sötad läsk och fruktdrycker. De följdes sedan under närmare tio år, och under den perioden utvecklade drygt 2700 av dem typ 2-diabetes.
Det visade sig att högkonsumenter av läsk och sötade fruktdrycker löpte ökad risk att drabbas av diabetes. Bland de kvinnor som drack minst två flaskor läsk dagligen var diabetesrisken ökad med 24 procent jämfört med risken bland kvinnor som drack läsk eller sötade fruktdrycker bara en gång per månad eller mer sällan. För kvinnor som drack minst två sötade fruktdrycker per dag ökade risken med 31 procent jämfört med risken för lågkonsumenterna av läsk och fruktdryck. Författarna har vidare noterat en korrelation mellan konsumtion av läsk/fruktdrycker och ökad kroppsvikt och tror att det faktum att dryckerna leder till viktuppgång förklarar en del av den ökade risken för typ 2-diabetes. Konsumtion av lightläsk och apelsin- och grapefruktjuice påverkade dock inte risken för typ 2-diabetes.

I en annan studie har brittiska forskare fokuserat på kopplingen mellan typ 2-diabetes och konsumtion av C-vitamin och frukt och grönsaker. Författarna har utgått från närmare 22000 individer med en genomsnittsålder på 58 år. Då studien inleddes i mitten av 1990-talet hade ingen av studiedeltagarna typ 2-diabetes. Deltagarna fick svara på frågor kring kosthållning. Halterna av C-vitamin följdes genom blodprov.
Patienterna följdes under tolv år, och under den perioden drabbades 735 av typ 2-diabetes. Det visade sig att höga plasmanivåer av C-vitamin var signifikant korrelerade med lägre risk för diabetes. Bland de individer som hörde till den femtedel av alla studiedeltagare som hade lägst nivåer av C-vitamin var diabetesrisken ökad med 62 procent jämfört med bland den femtedel av alla studiedeltagare som hade högst nivåer. Även mellan hög konsumtion av frukt och grönsaker och låg risk för diabetes noterades en koppling, som dock inte var lika stark som kopplingen mellan höga plasmanivåer av C-vitamin och diabetes.

Den tredje studien visar inte på samma starka samband mellan kost och diabetes som de övriga två. Studien har genomförts av forskare från Seattle som undersökt drygt 48000 postmenopausala kvinnor under perioden 1993 till 2005. Dessa lottades till två grupper. Den ena gruppen instruerades att hålla sig till en diet med begränsat kaloriintag och med högt intag av frukt, grönsaker och kostfiber. Den andra gruppen uppmanades att hålla sig till sin normala kost. Några större skillnader mellan grupperna avseende utveckling av typ 2-diabetes noterades inte:I gruppen kvinnor med lågt kaloriintag drabbades 7,1 procent av diabetes, vilket ska jämföras med 7,4 procent av kvinnorna som höll sig till sin normala kost. Dock noterades en viktminskning bland kvinnorna som höll sig till ett lägre kaloriintag.
Författarna tror att just viktnedgången förklarar den lilla effekt av kalorisnål mat vad gäller minskad diabetesrisk som trots allt noterats i studien.


Sambandet mellan kost och diabetes, exempelvis beträffande intag av C-vitamin, varierar i studierna. Bilden: Röda vinbär.