Medelålders och äldre som tränar fysiskt lever längre och klarar sina dagliga sysslor bättre. Det visar en amerikansk studie där man följt effekterna av träning hos en grupp äldre individer under drygt två decennier. Studien har gjorts av forskare vid Stanford-universitetet i Kalifornien och presenteras i tidskriften Archives of Internal Medicine.

Författarna har utgått från 284 individer, samtliga över 50 år med en genomsnittsålder på 58 år då studien inleddes 1984. Alla studiedeltagare var medlemmar i samma löpklubb och tränade relativt hårt för sin ålder. Dessa har jämförts med 156 friska kontroller som inte var medlemmar i löpklubben. Samtliga individer i kontrollgruppen arbetade vid Stanford-universitetet. Löpargruppen och kontrollerna följdes under 21 år och fick årligen svara på ett frågeformulär med frågor kring bla hälsa och motion. Tränings- och motionsvanor, BMI, hälsa och eventuell funktionsnedsättning var parametrar som följdes kontinuerligt genom formuläret. Studiedeltagarna fick också uppge hur väl de klarade av vardagliga sysslor i hemmet, såsom att klä sig, laga mat, städa och liknande, enligt skalan Health Assessment Questionnaire Disability Index (HAQDI) .
Individerna i löpargruppen tränade intensivt; genomsnittet låg på över tre timmar per vecka vid studiens början. Det ska jämföras med knappt 30 minuter per vecka för kontrollerna. Skillnaderna mellan grupperna vad gäller träning avtog dock i takt med att individerna blev äldre. Eftersom samtliga studiedeltagare var över 50 år vid studiens början var alla alltså över 70 år, och många en bra bit över 80 år, då studien avslutades. Men även om skillnaderna i fysisk aktivitet minskade var individerna i löpargruppen sammantaget mer fysiskt aktiva än kontrollerna under hela den studerade perioden.

Vid en uppföljning efter 19 år visade det sig att 15 procent av individerna i löpargruppen hade avlidit, vilket ska jämföras med 34 procent i kontrollgruppen. Men inte bara dödligheten skilde sig, resultaten visar även att individer i löpargruppen klarade sina dagliga sysslor i hemmet, mätt med HAQDI, betydligt bättre än kontrollerna. Skillnaderna mellan grupperna i hur man klarade sig hemma ökade över tid i takt med att studiedeltagarna blev äldre. Värt att notera avseende studiedeltagarna är dock att individerna i löpargruppen redan vid studiens början bla hade lägre BMI, bättre kondition och rökte i mindre utsträckning än kontrollerna, vilket skulle kunna förklara en del av skillnaderna i dödlighet och hur man klarade sig i hemmet.
Författarna konstaterar dock att löpning och fysisk aktivitet har mycket goda hälsoeffekter även för äldre individer. Att fysisk träning är nyttig är givetvis ingen nyhet; det den aktuella studien visar är att effekterna av träning är mycket goda för individer som tränar även vid hög ålder. Man kan således konstatera att det aldrig är för sent att sätta igång och röra sig.



Effekterna av träning är mycket goda, även för individer som tränar i hög ålder.