Tobaksrökning och användning av kol för uppvärmning kommer att orsaka 83 miljoner dödsfall i Kina under perioden 2003–2033. Det beräknar amerikanska forskare vid Harvard-universitetet som presenterar sina rön i Lancet. Tobaksrökning är ett problem med astronomiska proportioner i Kina. Över hälften av landets alla vuxna män beräknas röka, och en tredjedel av världens alla rökare finns i Kina. Kunskapsnivån om vilka hälsofaror som är förknippade med tobaksrökning är mycket låg i landet, något som gjort Kina till högvilt för tobaksindustrin i sökandet efter nya marknader för att kompensera den minskande rökningen i västvärlden.
Författarna beräknar utifrån epidemiologiska data att rökrelaterade dödsorsaker som KOL och lungcancer kommer att utgöra 24 procent av alla dödsfall i Kina under perioden 2003–2033 om inget görs för att få bukt med den eskalerande tobaksanvändningen. Författarna har estimerat antalet rökrelaterade dödsfall till följd av KOL och lungcancer i Kina och beräknar att 65 miljoner människor kommer att dö av KOL mellan år 2003 och 2033, medan 18 miljoner kommer att dö av lungcancer under samma period. En mindre del av dödsfallen kommer att ske på grund av luftföroreningar orsakade av användning av trä och kol för uppvärmning av bostäder, men för den absoluta majoriteten av dödsfall svarar tobaksanvändning, beräknar författarna.
Kraftåtgärder måste omedelbart sättas in, konstaterar författarna vidare och efterfrågar interventionsprogram för att hjälpa rökare att bryta sitt missbruk i kombination med omfattande informationskampanjer för att höja den allmänna kunskapsnivån i landet kring tobaksrelaterade hälsorisker. Forskarna har tagit fram ett antal scenarier med olika omfattande interventionsprogram. Den mest omfattande satsningen beräknas kunna minska antalet dödsfall i KOL och lungcancer med över 30 procent, något som skulle spara runt 25 miljoner liv. Med ett mindre omfattande scenario, som således är mindre kostsamt för kinesiska myndigheter, beräknar författarna att 6 miljoner liv kan räddas.