Korttidsöverlevnaden efter kolorektal cancerkirurgi i Danmark är betydligt sämre än i jämförbara länder. En nyligen publicerad studie har fokuserat på en i sammanhanget intressant grupp, nämligen patienter med akut koloncancer. I Danmark finns sedan en tid ett nationellt kvalitetsregister för kolorektal cancer. Ur detta register identifierades 2157 patienter opererade akut för koloncancer maj 2001–december 2005, varefter sambandet mellan olika riskfaktorer och 30-dagarsmortaliteten analyserades.
Drygt var femte patient (22,1 procent) avled inom 30 dagar. Postoperativa medicinska komplikationer (hjärt–lungproblematik, pneumoni, sepsis etc) drabbade 24,4 procent av patienterna. Av dessa avled hela 57,8 procent inom 30 dagar. Därmed kunde studien identifiera medicinska komplikationer i det postoperativa förloppet som den starkaste riskfaktorn (oddskvot, OR, 11,7) för död inom 30 dagar efter en akut operation för koloncancer. Inte förvånande var övriga oberoende riskfaktorer hög ålder, manligt kön, ASA-grad III eller mer, palliativt förlopp, perforation i tumören, splenektomi och ogynnsamma händelser peroperativt. Kirurgiska komplikationer i det postoperativa förloppet hade däremot ingen statistiskt signifikant inverkan på mortaliteten.
Detta är en välgjord och möjligen skrämmande tydlig studie. En subanalys av orsaken till att en så stor andel av patienterna som drabbades av medicinska komplikationer också avled vore intressant. Står orsaken att finna i bristande kunskap om uppseglande komplikationer, bristande engagemang eller rör det sig om patientrelaterade faktorer (danskarnas rökvanor)? Vikten av att det kirurgiska uppdraget inte reduceras av ett mekanistiskt tänkesätt aktualiseras. Goda modeller för samarbete med internmedicinare och narkos- och infektionsläkare kring det postoperativa förloppet bör spridas.


Var femte dansk dör inom 30 dagar efter operation för akut koloncancer. Beror det på bristande kunskap, bristande engagemang eller danskarnas rökvanor?