Biverkningar, såsom nattliga svettningar och ledbesvär, är kopplat till ett framgångsrikt behandlingsresultat hos kvinnor med bröstcancer som får hormonbehandling – detta enligt en retrospektiv studie från Storbritannien som presenteras i tidskriften Lancet Oncology.

Författarna har undersökt ca 4000 kvinnor med postmenopausal bröstcancer som behandlats med anastrozol eller tamoxifen som adjuvans i den så kallade ATAC-studien (Arimidex, Tamoxifen, alone or in combination). Kvinnorna fick efter tre månader uppge om de drabbats av östrogenrelaterade biverkningar till följd av hormonbehandlingen. De följdes därefter under en längre tid avseende om maligniteten återkom. Det visade sig att kvinnor som rapporterat biverkningar vid tremånadersutfrågningen i högre grad klarade sig från att drabbas av bröstcancer igen. Vid tremånaderskontrollen uppgav 37,5 procent av kvinnorna nytillkomna vasomotoriska symtom, såsom exempelvis svettning nattetid.

Bland de biverkningsdrabbade kvinnorna noterades 22 fall av cancer per 1000 patientår i uppföljningen. Det ska jämföras med 32 fall av cancer per 1000 patientår bland kvinnor som inte upplevde några biverkningar. Även när det gäller biverkningar från lederna, som rapporterades av närmare en tredjedel av studiedeltagarna, noterades en koppling mellan biverkningar och behandlingseffekt. 17 fall av cancer per 1000 patientår noterades bland kvinnor med ledbesvär, vilket också det ska jämföras med 32 fall av cancer per 1000 patientår hos biverkningsfria.
Rönen tyder alltså på att biverkningar är en markör för framgångsrik hormonbehandling vid bröstcancer. Än återstår dock att visa sambandet i en större prospektiv studie. Orsaken till kopplingen tros vara att om en behandling är tillräckligt potent mot cancersjukdomen finns det risk för att den är toxisk för kroppen i övrigt, vilket leder till biverkningar. Författarna hoppas att rönen ska kunna användas för att informera och motivera kvinnor som genomgår hormonell behandling och som upplever biverkningar av detta. Den aktuella studien har finansierats av bla läkemedelsföretaget AstraZeneca.