Överviktiga måste äta mer för att uppnå samma välbehag av maten som normalviktiga. Orsaken kan vara en gen som påverkar antalet dopaminreceptorer i hjärnan. Så kan man sammanfatta en amerikansk studie som presenteras i tidskriften Science.

Studien har gjorts på 43 universitetsstuderande kvinnor i åldern 18–22 år och 33 tonåringar i åldern 14–18 år. Bland såväl studenterna som tonåringarna fanns både normalviktiga och överviktiga individer. Aktivering av dorsala striatum har följts i realtid med funktionell MR. Studiedeltagarna fick först titta på bilder av mat och sötsaker, bla en milkshake. Överviktiga uppvisade ökad aktivitet, alltså ökat blodflöde, i dorsala striatum, vilket kopplats till ökad »lust« att få sätta i sig glassdrinken jämfört med normalviktiga. Men när studiedeltagarna sedan fick dricka milkshaken, också det följdes med funktionell MR, uppvisade överviktiga i stället minskad aktivitet i dorsala striatum jämfört med normalviktiga.

Resultatet går stick i stäv med vad författarna förväntat sig, då de räknat med att överviktiga skulle uppleva kaloririkt födointag som mer lustfyllt än normalviktiga och således uppvisa ökad aktivitet i dorsala striatum. Författarna tror, baserat på resultaten, att överviktiga ser fram mot kaloririk mat mer än normalviktiga, men när de väl äter så njuter de mindre av födointaget och kompenserar för detta genom att äta mer för att uppnå samma nivå av njutning av maten.

Forskarna har också tittat på genen Taq1A, som bla reglerar mängden dopaminreceptorer av typen D2. Man har funnit en korrelation mellan varianter av genen och övervikt samt minskad tillfredsställelse av kaloririk mat. De aktuella varianterna av Taq1A resulterar i färre D2-receptorer, vilket tros leda till nedsatt tillfredsställelse av energirik mat och i förlängningen ökad risk för övervikt/fetma då individen kompenserar för detta genom att »överäta«. Taq1A är ännu en i raden av gener som kopplats till övervikt och fetma.
Den genetiska bakgrunden till övervikt/fetma är sannolikt mycket komplex med ett stort antal gener inblandade. Mycket arbete har gjorts kring genen FTO (fat mass and obesity associated) på kromosom 16, som kopplats till övervikt, bla i en studie med data från 40000 individer som publicerades i tidskriften Science häromåret.

Vad som är intressant med den aktuella studien är att den lyfter fram den beroendekomponent som sannolikt, vid sidan av rent metabola aspekter, spelar en avgörande roll i övervikt och fetma. Dopaminerg aktivering i dorsala striatum påverkas inte bara av födointag, droger och alkohol har också en påtaglig inverkan. Det sistnämnda exemplifieras av att Taq1A även har visats påverka risken för alkoholmissbruk. Men inte bara sådant som är dåligt för oss påverkar dopamin, ett exempel på det är fysisk aktivitet, vilket givetvis har implikationer när det gäller såväl viktnedgång som mer hälsosam livsföring i största allmänhet.



Överviktiga ser fram mot kaloririk mat mer än normalviktiga, men när de väl äter så tros de njuta mindre av födointaget och kompensera för detta genom att äta mer. Bilden:Funktionell MR av hjärnan vid olika synintryck.