Många olika miljöfaktorer har studerats för att förstå ökningen av astma och allergisk sjukdom hos barn. Från den stora ISAAC-studien (International Study of Asthma and Allergies in Childhood) rapporterar man nu om sambandet mellan användning av paracetamol och utveckling av astma hos 6–7-åringar.
ISAAC är en tvärsnittsstudie från 73 centra i 31 länder. Frågeformulär om symtom på astma, hösnuva och eksem respektive miljöfaktorer besvarades av 205487 föräldrar. Exponering identifierades som användning av paracetamol mot feber under dels det första levnadsåret, dels de senaste tolv månaderna. I analyserna justerade man för faktorer såsom kön, språk och region.
Paracetamol under första levnadsåret ökade risken för astma vid 6–7 års ålder (oddskvot, OR, 1,45; 95 procents konfidensintervall, CI, 1,36–1,56). För paracetamol under senaste tolv månaderna sågs ett dos–responssamband; OR 1,61 (95 procents CI 1,46–1,77) för mellanstor dos och OR 3,23 (95 procents CI 2,91–3,60) för hög dos. Medicinering med paracetamol var också associerad med svår astma, hösnuva och eksem.

Studien är stark och välgjord; barn från många delar av världen är inkluderade och resultaten stabila. Den har dock en tvärsnittsdesign med retrospektivt insamlade data och risk för systematiska fel, vilket gör det svårt att säga något om kausalsambanden. Uppgifter saknas också om associerade faktorer, såsom underliggande luftvägssjukdom, medicinering med andra antipyretika eller antibiotika.
Artikeln besvarar alltså fortfarande inte frågan om huruvida paracetamol orsakar astma, och vi behöver vänta på resultaten från den stora randomiserade, kontrollerade studien som sannolikt kommer att initieras inom kort. I avvaktan på de resultaten bör föräldrar fortsätta att ge sina högfebrila och hängiga barn febernedsättande medicin.



Föräldrar bör än så länge fortsätta att ge sina högfebrila barn febernedsättande medicin.