Barn som föds rejält prematurt utvecklar i större utsträckning beteenderelaterade problem i unga år. Det visar en studie från Storbritannien och Irland som presenteras i Pediatrics.
Författarna har studerat 241 barn födda i graviditetsvecka 25 under 1995. När dessa var i 5-årsåldern (levnadsmånaderna 62–87) gjordes en undersökning vid vilken föräldrar och lärare fick svara på frågor kring beteenderelaterade problem, såsom hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter, nedsatt kognitiv funktion och uppförandeproblem, enligt formuläret Strengths and Difficulties Questionnaire. Det visade sig att 19,4 procent av de för tidigt födda barnen hade beteenderelaterade problem mot 3,4 procent bland jämnåriga barn som fötts efter en normallång graviditet.
Särskilt stora var skillnaderna för pojkar: 23 procent av de för tidigt födda pojkarna hade beteendeproblem mot 4,6 procent bland jämnåriga pojkar som fötts efter normal graviditetslängd. För flickor var motsvarande siffror 15,6 respektive 2,5 procent. Ökad förekomst av hyperaktivitet och uppförandeproblem bland de för tidigt födda barnen kan enligt studien förklaras av nedsatt kognitiv funktion, medan uppmärksamhetsstörning och emotionella problem inte kan förklaras av kognitiv nedsättning.
Författarna konstaterar att för tidigt födda barn löper ökad risk att utveckla beteenderelaterade problem i unga år och att risken för detta är särskilt stor för pojkar.