Individer med sjukdom i tyreoidea löper ökad risk att drabbas av glaukom. Det visar en amerikansk studie presenterad i tidskriften British Journal of Ophthalmology.

Författarna har utgått från data från drygt 12000 individer som själva fått uppge i vilken utsträckning de var drabbade av någon/några sjukdomar. Sammantaget uppgav 4,6 procent av studiedeltagarna att de var drabbade av glaukom, medan 11,9 procent uppgav att de hade en sjukdom i tyreoidea. Det visade sig att bland individerna som hade, eller tidigare haft, en tyreoideasjukdom var förekomsten av glaukom 38 procent högre än bland dem som inte haft det. Resultaten är justerade för bla ålder, kön och rökning.

Även om mekanismerna bakom sambandet ännu återstår att visa är det inte första gången som sjukdomar i tyreoidea kopplas till glaukom. Det har tidigare föreslagits att rubbad tyreoideafunktion kan resultera i kontraktion av extraorbital muskulatur och att detta kan leda till ökat tryck inne i ögat. Det har därtill presenterats data kring att patienter som genomgått kirurgisk behandling för tyreoideasjukdom eller som behandlas med tyroxin löper ökad risk för glaukom. Värt att understryka är dock att den aktuella studien endast baserar sig på vad studiedeltagarna själva rapporterat avseende förekomst av sjukdomar.