Hinner du inte sova tillräckligt på grund av alla »måsten«? Nu finns det ännu ett skäl att prioritera en god nattsömn högre, i alla fall för dem som lider av hypertoni. Forskare från Japan och USA presenterar nämligen rönet att individer med hypertoni som sover mindre än 7,5 timmar per natt löper ökad risk att drabbas av hjärt–kärlsjukdom. Studien publiceras i tidskriften Archives of Internal Medicine.
Författarna har utgått från 1255 personer från nio olika japanska kliniker med en genomsnittsålder på 70 år. Samtliga hade hypertoni (systoliskt blodtryck över 140 mm Hg och/eller diastoliskt över 90 mm Hg) men var i övrigt kardiovaskulärt friska. De följdes under ett år avseende om de insjuknade i kardiovaskulär eller annan sjukdom. Studiedeltagarnas blodtryck registrerades under ett dygn, var 30:e minut, med en automatisk blodtrycksmätare. Deltagarna fick själva rapportera uppgifter om sömnduration. Uppgifter om huruvida de använt sömnmedel har inte inkluderats i studien.

Det visade sig att 99 personer drabbades av en kardiovaskulär händelse (stroke, hjärtinfarkt eller kardiovaskulärt orsakat dödsfall) under den studerade perioden. Individer som sov mindre än 7,5 timmar per natt var överrepresenterade i den drabbade gruppen med 2,4 fall av kardiovaskulär händelse per 100 personår, vilket ska jämföras med 1,8 fall bland individerna som sov mer än 7,5 timmar per natt. Resultaten står sig även efter att författarna justerat för faktorer som bla ålder, kön, BMI, rökning och hyperlipidemi. Kopplingen mellan kort sömntid och ökad risk för kardiovaskulär händelse var särskilt stark hos individer där en blodtrycksstegring noterades nattetid (definierat som att det systoliska trycket nattetid översteg det systoliska trycket dagtid).
Författarna konstaterar att kort sömntid ökar den kardiovaskulära risken och att detta tycks vara särskilt uttalat hos patienter med hypertoni. Det är något som såväl behandlande doktorer som hypertonipatienter bör vara medvetna om, skriver de vidare. Flera uppmärksammade studier inom fältet har publicerats under senare tid, däribland en studie i New England Journal of Medicine som visade att fler än normalt insjuknar i hjärtinfarkt dagarna efter övergången till sommartid, då klockan vrids fram en timme, med kortare sömntid som följd.


Det finns alla skäl att prioritera god nattsömn. Bilden:Sovande kvinna, målning av Sandor Liezen-Meyer (1839–1898). Foto: Bridgeman Art Library/IBL