Alla människor över 13 års ålder bör uppmuntras av läkare att göra ett HIV-test. Smittade bör omedelbart ges tillgång till antiviral terapi. Det föreslås av forskare från Världshälsoorganisationen WHO, som presenterar sina argument i tidskriften Lancet. Även organisationen American College of Physicians föreslår en liknande ansats med universell HIV-testning. Argumenten har sammanställts av tidskriften Nature under sektionen Nature views.

Globalt är mer än 30 miljoner människor smittade av HIV och många av dessa utan att veta om det. Det har framförts att selektiv HIV-testning av särskilda högriskgrupper missar många HIV-positiva, som kan vara ovetande om sin smitta under flera års tid och under den perioden sprida viruset vidare. Det är dessa individer, som är ovetande om sin sjukdom, som forskarna vill identifiera och ge tillgång till medicin för att på så sätt begränsa ytterligare spridning av HIV.
I USA beräknas exempelvis att minst 20 000 HIV-fall per år beror på att den som smittar inte känner till att han eller hon är bärare av viruset. Forskarna från WHO räknar med att spridningen av HIV kan reduceras med upp emot 95 procent om alla människor över 15 års ålder testades och gavs tillgång till antiviral terapi om de befanns smittade.

I dag finns tillgång till snabba, tillförlitliga och billiga HIV-test som kan utföras var som helst i världen utan krav på exempelvis rent vatten eller elektricitet. Det gör att universell testning faktiskt är en realistisk möjlighet, menar författarna. Att priset för antiviral terapi fallit kraftigt under de senaste åren har med all sannolikhet också bidragit till förslaget med universell testning. I dag beräknas kostnaden för antiviral HIV-medicinering uppgå till i storleksordningen 100 dollar (800 kronor) per patient och år, vilket är en bråkdel av vad preparaten kostade för bara ett par år sedan. Det ger förutsättningar för att testning kan åtföljas av behandling även i fattiga länder.

Detta är emellertid långt ifrån första gången som universell HIV-testning föreslås. Tidigare publicerade beräkningar har visat att universell testning är kostnadseffektiv ur ett samhällsperspektiv. Men även om det alltså vid sidan av reducerat mänskligt lidande i förlängningen även skulle vara samhällsekonomiskt försvarbart med universell HIV-testning skulle en global satsning på detta ändå vara ekonomiskt krävande.
Enligt WHO:s beräkningar, som presenteras i Lancet, skulle de årliga kostnaderna nå en topp på 27 miljarder kronor under år 2015. Det bör dock understrykas att den i Lancet publicerade artikeln inte primärt ska ses som ett uttryck för en ny HIV-policy från WHO:s sida utan snarare som ett inlägg för att öppna en debatt inom fältet.