Medelålders individer som dricker 3–5 koppar kaffe per dag minskar risken att drabbas av alzheimer med ca 60 procent. De upplyftande rönen har gjorts vid Kuopiouniversitetet i samarbete med Karolinska institutet. Studien bygger på uppgifter från 1409 finländare som följdes under i genomsnitt 21 år. Undersökningen påbörjades på 1970-talet, och inklusion av studiedeltagare skedde under 1970- och -80-talen.
Vid studiens början var deltagarna i 50-årsåldern. De fick då lämna uppgifter om bla kaffekonsumtion. Uppföljning med kognitiva test genomfördes 1998, då studiedeltagarna var 65–79 år gamla. Då noterades att 48 drabbats av alzheimer. Det visade sig att bland dem som drack 3–5 koppar kaffe om dagen var risken att drabbas av demens minskad med ca 60 procent jämfört med bland dem som drack 0–2 koppar per dag. Genom vilken mekanism kaffe ger ett skydd mot alzheimer är inte känt. Författarna spekulerar över om en mekanism skulle kunna vara en antioxiderande effekt. Något samband mellan tedrickande och demens noterades inte. Det totala antalet studiedeltagare som drack te var lågt.
Studien är inte den enda där positiva egenskaper hos kaffe har visats. I en studie presenterad i Annals of Internal Medicine 2008 med data från 120000 individer som följdes under två decennier visades att kaffedrickare löpte något lägre risk att drabbas av bla kardiovaskulär sjukdom. Men kaffet hyllas inte unisont. Enligt en nyligen publicerad brittisk studie som presenterats i Personality and Individual Differences löper storkonsumenter av kaffe – minst sju koppar per dag – ökad risk att drabbas av hallucinationer.