I septembernumret av Journal of the American Academy of Dermatology publicerades resultatet av den i särklass största kontrollerade studien hittills av behandling av psoriasis i hårbotten. I en 8-veckors studie kontrollerades klinisk effekt och säkerhet vid behandling av hårbottenpsoriasis en gång om dagen. Studien jämförde Xamiol, en ny lipidbaserad tvåkomponentgel bestående av kalcipotriol och betametasondipropionat, dels med endera komponenten i samma bärare, dels med enbart bäraren.
Psoriasis är en folksjukdom som drabbar 2–3 procent av befolkningen, och förekomsten är ungefär lika stor hos kvinnor som hos män. Orsaken till psoriasis är komplex, och sjukdomen har ett kroniskt förlopp som kräver behandling under lång tid. Hårbottenpsoriasis förekommer hos ca 50–70 procent av psoriatikerna. Symtomens utbredning kan variera, alltifrån några spridda plack till massiv fjällbildning som täcker hela hårbotten. Att få psoriasis i hårbotten skapar ofta problem i patienternas vardag, och symtomens psykiska och sociala påverkan avspeglas i patienternas livskvalitet.
Behovet av nya topikala behandlingsformer vid psoriasis i hårbotten har upplevts som stort, då nuvarande alternativ upplevs ha för låg effektivitet och dålig ordinationsföljsamhet. Kombinationen av kalcipotriol och betametasondipropionat i en tvåkomponentsalva (Daivobet) har i tidigare studier visat sig vara säker och effektiv mot psoriasis vulgaris i upp till åtta veckor. En 52-veckors studie pekar också på att denna kombinationsbehandling är väl tolererad, antingen som enda behandling eller alternerande med kalcipotriol.
I den aktuella dubbelblindade studien deltog 1505 patienter, rekryterade från 101 centra i åtta länder. Patienterna randomiserades till fyra olika behandlingsregimer: tvåkomponentgel (n=541), betametasondipropionat (n=556) eller kalcipotriol (n=272) i samma bärare eller enbart bäraren (n=136). Patienterna var 18 år eller äldre och hade symtom som omfattade mer än 10 procent av hårbotten. Deras psoriasis bedömdes som i huvudsak moderat till svår. Medicinering skedde en gång per dag med läkarbesök varannan vecka under åtta veckor.
Tvåkomponentgruppen hade en signifikant större andel symtomfria eller med mycket lindriga symtom (71,2 procent) än betametasongruppen (64 procent; P=0,011), kalcipotriolgruppen (36,8 procent; P<0,0001) och bärargruppen (36,8 procent; P<0,0001). Tvåkomponentbehandlingen var också signifikant mer effektiv än de andra tre behandlingarna från vecka 2 och framåt.
Avhopp på grund av oacceptabel behandlingseffekt var mer frekvent i kalcipotriol- och bärargrupperna (7,0 respektive 11,8 procent) än i tvåkomponentgruppen (0,4 procent). Avhopp på grund av biverkningar var också mer vanligt förekommande i kalcipotriol- och bärargrupperna.
Sammanfattningsvis är det viktigt att föra ut att den nya tvåkomponentgelen är mer effektiv än de enskilda komponenterna var för sig och själva bäraren.