En japansk grupp har utvecklat ett nytt vaccin mot tuberkulos (tbc): en kombination av DNA-vacciner som uttrycker mykobakeriellt »heat shock protein« 65 (HSP65) och interleukin-12 (IL-12) och som levereras via inaktiverat sendaivirus i liposomer. Detta vaccin var effektivt både profylaktiskt och terapeutiskt i en musmodell via tbc-specifika CD8-positiva och CD4-positiva T-celler.
Efter vaccination var både antalet tbc-härdar reducerat vid infektion med multiresistent tbc och överlevnaden ökad hos möss infekterade med extremt resistent tbc. I en makakmodell hade också tbc-infekterade apor som vaccinerats bättre överlevnad och kraftigare specifikt immunförsvar än ovaccinerade apor. Detta nya DNA-vaccin är lovande som skydd mot såväl kemoterapiresistent som kemoterapikänslig tbc och är en intressant kandidat för kliniska försök på människa. Dessutom hade det terapeutisk effekt i apmodellen.
Ett tbc-vaccin med måttliga biverkningar på människa och god skyddseffekt och dessutom terapeutisk potential skulle ha mycket viktiga implikationer globalt, särskilt med tanke på den pågående spridningen av svårbehandlade multiresistenta tbc-stammar.