Att röka marijuana är kopplat till ökad risk att drabbas av testikelcancer av typen icke-seminom. Det visar en amerikansk studie som presenteras i tidskriften Cancer.

Undersökningen bygger på data från 369 män i åldrarna 18–44 år från delstaten Washington vilka samtliga dia­gnostiserats med testikelcancer. Dessa och 979 friska kontroller, som motsvarar de cancerdrabbade avseende ålder och geografisk hemvist, fick svara på frågor om bland annat alkohol, droger och hereditet för testikelcancer.
Resultaten visar att testikelcancer av typen icke-seminom var betydligt vanligare hos individer som rökte marijuana. Frekventa marijuanarökare (som rökte minst en gång per vecka) eller de som börjat röka marijuana tidigt (före 18 års ålder) löpte i storleksordningen fördubblad risk för icke-seminom jämfört med individer som aldrig rökt marijuana. Riskökningen står sig även efter att författarna justerat för faktorer som alkohol och hereditet. Intressant nog noterades inte någon riskökning av marijuana för andra former av testikelcancer än icke-seminom.
Icke-seminom är den typ av testikel­cancer som normalt drabbar yngre män, i 20-årsåldern. Formen svarar för knappt hälften av alla fall av testikelcancer och är mer aggressiv än seminom, den form av testikelcancer som oftast drabbar män i 35–40-årsåldern.
Mekanismen genom vilken marijuana skulle öka risken för icke-seminom är okänd, och författarna påpekar att studien främst ska ses som en indikation på en koppling mellan de olika tillstånden. I studien noterades att marijuanarökning i unga år tycks öka cancerrisken särskilt kraftigt. Detta kan bero på att män är särskilt känsliga för cannabis under puberteten i samband med att testiklarna utvecklas, spekulerar författarna, som nu planerar att gå vidare och leta efter kannabinoidreceptorer i tumörceller från icke-seminom.
Marijuana har tidigare kopplats till impotens och sänkta nivåer av testosteron, vilket bidragit till att forskarna misstänkt ett samband mellan marijuana och testikelcancer. Män (och kvinnor också, för den delen) avråds starkt från att pröva på marijuanarökning även vid enstaka tillfällen, skriver författarna vidare.