Många migränpatienter har uppgett att deras besvär påverkas av vädret. Nu har vetenskapligt stöd för detta presenterats av en grupp amerikanska forskare, som publicerar sina rön i tidskriften Neurology. Författarna har utgått från 7 054 individer som under perioden 2000–2007 sökte en akutmottagning i Boston för huvudvärksrelaterade problem. Av dessa diagnostiserades 2 250 med migrän, medan 4 803 fick diagnosen spänningshuvudvärk eller ospecificerad huvudvärk.
Forskarna har också inhämtat meteorologiska data från de dagar då individerna sökte akuten. De parametrar som följdes inkluderar temperatur, lufttryck och luftfuktighet. Även halten av luftföroreningar som kväveoxid och svaveldioxid noterades. Resultaten visar sammantaget att hög lufttemperatur en given dag var korrelerat med fler sökande för huvudvärk, samtliga huvudvärksformer inräknade. En temperaturökning med 5 °C i genomsnittstemperatur under 24 timmar var korrelerat med 7,5 procent fler sökande på akutmottagningen för huvudvärk. Sänkt lufttryck två till tre dagar innan individen sökte sjukhus var likaså kopplat till fler sökande. Sambandet mellan lågt lufttryck och sökande för huvudvärk var dock svagare än för temperatur och avsåg främst huvudvärk av icke-mi­gräntyp. Någon koppling mel­lan luftföroreningar och antal sökande för huvudvärk noterades inte i stud­ien.
Som en, måhända långsökt, långsiktig följd av global uppvärmning skulle man således kunna tänka sig att fler får besvär med migrän och annan huvudvärk, spekulerar forskarna. De skriver vidare att kostnaderna relaterade till migränhuvudvärk uppgår till 17 miljarder dollar per år i USA, runt 150 miljarder kronor, i termer av sjukvårdskostnader och uteblivet arbete. De prevalenssiffror för migrän som anges brukar variera något beroende på studie, men ca 5 procent av alla vuxna män och 15 procent av kvinnorna beräknas lida av sjukdomen, som tros ha fått sitt namn från det grekiska ordet hemikranion, som betyder »halva huvudskålen«, något som givetvis syftar på att huvudvärken ofta är ensidig.