Avhandling. Katarakt är den vanligaste orsaken till synnedsättning och blindhet i världen. Det finns därför behov av medicinska behandlingsalternativ utöver dagens resurskrävande kataraktkirurgi. Att kunna förhindra eller fördröja kataraktutvecklingen skulle vara av särskild betydelse vid diabetes, där det föreligger ökad risk att utveckla linsgrumlingar och att drabbas av kirurgiska komplikationer.
Linsen i ögat utsätts ständigt för fria radikaler och andra reaktiva syreföreningar. Dessa orsakar oxidativa skador i linsen, vilket bidrar till att grumlingar successivt bildas. Som skydd mot oxidativa skador innehåller linsen ett flertal olika antioxidanter, tex koppar­–zinksuperoxiddismutas (SOD1), ett enzym som omvandlar superoxidradikaler till mindre reaktiva föreningar.
Vi har studerat betydelsen av SOD1 i linsen och funnit att knockoutmöss som saknar denna specifika antioxidant har ökad risk att utveckla katarakt. Våra resultat visar att avsaknad av SOD1 i linsen leder till en ökning av mängden superoxidradikaler. Dessa orsakar oxidativa skador, vilket till slut resulterar i linsgrumlingar. Diabetiska knockoutmöss är särskilt drabbade genom att hyperglykemin bidrar till ytterligare oxidativ stress i linsen, vilket påskyndar kataraktutvecklingen.
Vi har visat att SOD1 är en viktig antioxidant i linsen. Våra fynd bidrar även till att öka förståelsen för de oxidativa mekanismer som sker i linsen vid ålderdom och diabetessjukdom. Denna kunskap är viktig för den framtida utvecklingen av ögonläkemedel som skulle kunna förhindra eller fördröja utvecklingen av katarakt.



Katarakt är den vanliga orsaken till blindhet.