Den som gillar att dricka sitt te skållhett bör överväga att låta drycken svalna lite. En studie från Iran, som presenteras i BMJ, visar nämligen att individer som dricker skållhett te, med en temperatur över 70 grader, löper ökad risk att drabbas av cancer i esofagus. Sedan tidigare kända riskfaktorer för esofaguscancer är alkohol och rökning.
Studien har gjorts av forskare i Teheran och omfattar 871 individer från provinsen Golestan i norra Iran. I regionen är esofaguscancer relativt vanligt trots att alkoholkonsumtionen är låg och få röker. Däremot är te mycket populärt bland invånarna. Hela 98 procent av deltagarna i kohorten uppgav att de drack te regelbundet, med en snittkonsumtion på drygt en liter per dag. Det är mycket vanligt att teet dricks när det är skållhett; traditionen bjuder att drycken ska intas omedelbart efter att den hällts upp.

Av studiedeltagarna var 300 drabbade av cancer i esofagus medan 571 var friska kontroller. Samtliga deltagare fick ge uppgift om hur mycket te de drack, hur snabbt de drack en kopp, om teet fick kallna och hur varmt deras te var när de drack det. Värmen graderades enligt skalan »varmt«, »hett« och »mycket hett«. En undersökning gjordes för att kalibrera individernas upplevelse av »varmt«, »hett« och »mycket hett«. Vid denna kom författarna bl a fram till att »mycket hett« utgjordes av temperaturer kring 70 grader Celsius. För den som kanske har svårt att relatera till dessa temperaturer har brittiska studier visat att de flesta britter föredrar att dricka sitt te då det är mellan 55 och 60 grader.
Det visade sig att 39 procent av deltagarna drack sitt te vid temperaturer understigande 60 grader. 39 procent drack sitt te mellan 60 och 64 grader, medan 22 procent drack te som var varmare än 65 grader. Individer som drack »mycket hett« te, alltså över 70 grader, löpte cirka åtta gånger högre risk för cancer i esofagus än deltagare som drack te vid temperaturer som understeg 60 grader. Att hett te tycks öka cancerrisken noterades också, då deltagare som drack upp sitt te inom två minuter efter att de hällt upp det löpte fem gånger högre risk för esofaguscancer än individer som lät drycken kallna i minst fyra minuter.

Orsaken till riskökningen tros vara att hettan i drycken skadar epitelet i esofagus, och detta resulterar i en inflammatorisk process som blir närmast kronisk för storkonsumenter och som i sig utgör en riskfaktor för cancer. Författarna understryker att studien inte bör avskräcka från konsumtion av te och ger det enkla rådet att låta drycken kallna ett par minuter.
En uppenbar begränsning med studien är givetvis det faktum att temperaturen helt baseras på vad deltagarna själva uppgett. Detta är dock inte första gången som en koppling mellan varm dryck och cancer i esofagus föreslås. Tidigare undersökningar har indikerat en koppling mellan konsumtion av mate, en varm dryck som dricks i bl a Sydamerika, och esofaguscancer. Problemet är att mate är alkoholhaltigt, vilket gjort det svårt att utröna vad som beror på värme och vad som beror på alkohol.