En grupp forskare från Grekland har undersökt konsekvenserna av överdriven konsumtion av coladrycker. Studien, som är en fallgenomgång, där författarna har tittat på ett antal patientfall med extrem konsumtion av coladrycker där patienten dagligen druckit mellan 2 och 9 (!) liter av drycken.
Till de mer uppseendeväckande fallen hör en 44-årig bonde från Australien som inkom till akutmottagningen med plötsligt påkommande muskelsvaghet efter att ha varit ute på safari. I proven noterades ett kalium i serum på 1,4 mmol/l. Mannen drack dagligen 4 liter coladryck men hade de senaste dygnen bälgat i sig ofattbara 10 liter per dag för att släcka törsten under safarituren. Trots det extrema labbvärdet vägrade dock mannen att sluta konsumera favoritdrycken. Men han halverade sin konsumtion – och tillfrisknade. Ett annat exempel är en gravid 21-årig kvinna som inkom till akutmottagningen med kräkningar, utmattningskänsla och aptitlöshet. I proven noterades hypokalemi, som också troddes förklara de EKG-förändringar som noterats. Kvinnan drack dagligen 3 liter coladryck.
Bland ingredienserna i coladrycker kan såväl glukos, fruktos som koffein potentiellt orsaka hypokalemi, skriver författarna. De potentiella mekanismerna bakom kaliumförlusten är flera. Bland annat kan den snabba höjningen av glukos i blodet efter intag av söt läsk leda till osmotisk diures och förlust av kalium. Intaget av koffein, som har betaadrenerg effekt, kan resultera i metabol alkalos och ökad reninfrisättning med förlust av kalium som följd.