Amerikanska forskare har skapat en metod för att uppskatta risken att äldre ska drabbas av alzheimer. Författarna har utgått från en grupp på 3 375 personer, i genomsnitt 76 år gamla. Deltagarna uppvisade inga demenssymtom då studien påbörjades och följdes sedan under sex år. Under perioden drabbades 480 (14 procent) av demens. Med hjälp av regressionsanalys har man tittat på faktorer som förekom oftare hos individer som senare drabbades av demens.
Utifrån resultaten har en 15-gradig skattningsskala utarbetats. Till faktorer som ger poäng hör bl a BMI under 18,5, tidigare bypass-operation, hög ålder, lågt resultat på kognitivt test och bärarskap av en genvariant för en form av apolipoprotein E4. Även resultaten från MR av hjärnan och ultraljudsundersökning av halspulsådern värderas. Intressant är att individer som inte dricker alkohol tycks löpa ökad demensrisk, då total avhållsamhet från alkohol ger 1 poäng enligt skalan.
Författarna analyserade hur väl den totala poängen enligt skalan var associerad med demensrisk. Av personer med hög poäng (minst 8) drabbades 56 procent av demens, medan 23 respektive 4 procent drabbades bland dem med medelhög (4–7) respektive låg poäng (färre än 4). Författarna konstaterar att undersökningen verifierat vikten av en rad kända riskfaktorer, men de förvånas över att även mindre kända faktorer har en klar koppling till alzheimer.
Publicerad:
Läkartidningen 28/2009
Lakartidningen.se