Dödligheten i subaraknoidalblödning har sjunkit under de senaste tre decennierna. Det är det viktigaste rönet i en sammanställning som presenteras i Lancet.

Studien är en metaanalys där författarna, med hjälp av PubMed, har sammanställt studier publicerade under perioden 1995–2007. Man har plockat ut 33 studier kring subaraknoidalblödning från aneurysm, vilka sammantaget omfattar 8 739 patienter. Studien är en uppföljning till en undersökning som gjordes redan 1997, i vilken författarna tittade på dödlighet i subaraknoidalblödning under perioden 1960–1995. Slår man samman undersökningen som gjordes 1997 med den nu aktuella metaanalysen visar det sig att dödligheten i subaraknoidalblödning sjunkit med 17 procent under perioden 1973–2002. Parallellt med detta har åldern för insjuknande stigit under perioden.
Tittar man år för år noteras att dödligheten sjunkit med 0,4 procent per år justerat för ålder vid insjuknandet. Värt att notera är dock att dödligheten skiljer sig kraftigt mellan olika studier, med siffror på allt från 8 till 66 procent som avled till följd av sin hjärnblödning. I den sammanställning som presenterades 1997 konstaterades att dödligheten sjunkit under 1970-talet fram till mitten av 1990-talet. Den nu aktuella studien visar således att trenden med sjunkande dödlighet tycks ha fortsatt även efter 1995. Bättre diagnostik och behandling tros vara de huvudsakliga orsakerna, skriver Lancet i en kommentar till artikeln. Värt att notera för övrigt är att författarna sett nationella skillnader, där Japan har lägre dödlighet i subaraknoidalblödning än Europa och USA.
Av alla fall av stroke utgör ischemisk stroke den absoluta majoriteten, med en andel kring 85 procent. Blödningar, som vid sidan av subaraknoidalblödning även omfattar intracerebrala blödningar, utgör resterande 15 procent av alla fall av stroke. Blödningar står trots det för omkring hälften av alla dödsfall i stroke.