Om man inte sover tillräckligt ökar risken för hypertoni. Det visar en studie i Archives of Internal Medicine. Författarna har följt 500 individer under fem år. Deltagarmaterialet kommer från en omfattande studie vid namn Coronary artery risk development in young adults (CARDIA). Deltagarnas blodtryck mättes då studien inleddes 2001 och därefter efter fem år.
Sömn och sömnkvalitet följdes under tre på varandra följande dagar med s k aktigrafi, som mäter armens rörelser och sitter på som ett armbandsur. Armrörelser är korrelerade med sömn och vakenhet, vilket gör att metoden är ett enkelt sätt att följa en individs sömnmönster i fråga om både längd och kvalitet. Det visade sig att deltagarna, som var 33–45 år gamla då studien inleddes, i genomsnitt sov sex timmar per natt. Något anmärkningsvärt är att bara 1 procent av deltagarna sov mer än åtta timmar per natt. Individer med blodtrycksmedicinering har inte inkluderats. Kort sömntid och dålig sömnkvalitet visade sig alltså vara korrelerade med ökad risk för hypertoni, ökat såväl systoliskt som diastoliskt tryck.
Intressant är att individer som sov kort tid även ökade sitt blodtryck mer mellan första och andra mätningen. En timmes kortare sömntid var korrelerat med ca 37 procent högre risk att utveckla hypertoni. En annan intressant aspekt är att afroamerikaner tenderade att både sova kortare tid och i större utsträckning vara drabbade av hypertoni än de med europeiskt ursrprung. Resultaten står sig efter att författarna justerat för ålder och kön.
Studien är inte den första som belyser sambandet mellan kort sömntid och hypertoni. Flera tidigare publicerade studier inom fältet har dock utgått från vad deltagarna själva rapporterat avseende sömn och sömnkvalitet, medan man i den aktuella studien mätt detta.
Författarna konstaterar att sömnbrist tycks vara en riskfaktor för hypertoni, vilket öppnar för nya metoder att både behandla och förebygga högt blodtryck. De efterfrågar studier som analyserar vilken effekt optimering av sömnen har på individer med eller i riskzonen för hypertoni.