Fetma tros varje år orsaka 70 000 fall av cancer i Europa; detta enligt en sammanställning som presenteras i tidskriften International Journal of Cancer och som även sammanfattas i BMJ.

Författarna har tittat på nationella data avseende BMI och cancerprevalens och följt detta från 2002 och framåt. Givet den utveckling man kunnat se avseende utveckling av olika cancerformer och andelen individer med övervikt/fetma har man beräknat hur många cancerfall som anses bero på just högt BMI. Sammantaget visar artikeln att drygt 70 000 cancerfall i Europa per år beräknas orsakas av fetma/övervikt.
De cancerformer där risken påverkas mest är kolorektal cancer och cancer i bröst, njurar och endometrium. Även adenokarcinom i esofagus är i stor utsträckning överviktskopplad; författarna räknar med att drygt hälften av alla fall av sjukdomen i Storbritannien hänger samman med högt BMI.

Den sammanlagda cancerrisken av över­vikt/fetma är överlag högre för kvinnor än för män. De nationella skillnaderna är stora, särskilt i Centraleuropa drabbas många av cancer på grund av övervikt, skriver författarna vidare. I takt med att allt fler slutar röka i västvärlden kan övervikt/fetma komma att bli den riskfaktor för cancer hos kvinnor som är möjlig att förhindra, konstaterar författarna.