Ruptur av bukaortaaneurysm kan förhindras om sjukdomen upptäcks i tid och opereras elektivt. Antalet elektiva operationer för buk­aortaaneurysm ökar i hela västvärlden. Detta beror dels på en åldrande befolkning, dels på tillkomst av minimalinvasiva (endovaskulära) metoder som möjliggör operation av äldre och sjukare patienter. En tidigare analys av det svenska kärlregistret (Swedvasc) visade att den perioperativa mortaliteten efter operation för buk­aortaaneurysm har minskat över tiden.

I den aktuella studien undersöktes hur trenden att operera fler, allt äldre och allt sjukare patienter samt att fler överlever ingreppet påverkat långtidsöverlevnaden. Drygt 12 000 patienter som opererats för aortaaneurysm i Sverige 1987–2005 inkluderades i studien.
Studien visar att patienter efter elektiv operation för bukaortaaneurysm i genomsnitt lever i nio år, vilket är endast marginellt kortare än överlevnaden hos svensk befolkning av samma ålder och kön (relativ femårsöverlevnad på 90 procent).
Långtidsöverlevnaden förbättrades under studietiden, trots en äldre och sjukare patientpopulation under senare tid. Män hade bättre relativ överlevnad än kvinnor, vilket troligen beror på ökad förekomst av ateroskleros hos kvinnor med aneurysm. Äldre patienter (>80 år) hade bättre relativ överlevnad än yngre, vilket kan förklaras av den selektion som sker när äldre patienter erbjuds elektiv operation för aortaaneurysm. Patienter opererade med endovaskulär teknik hade lika bra relativ långtids­överlevnad som de som opererats med öppen teknik.
Utvecklingen inom postoperativt patientomhändertagande har således förbättrat både de kort- och de långsiktiga resultaten för patienter som genomgår aortaaneurysmoperation. Den indikationsglidning som den nya tekniken medfört under de senaste åren är, utifrån långtidsresultaten, motiverad.