Individer som drabbats av cancer som barn löper i storleksordningen dubbelt så hög risk att senare i livet drabbas av typ 2-diabetes som jämnåriga som inte haft cancer. Det visar en studie som presenteras i Archives of Internal Medi­cine.

Studien har gjorts i USA och omfattar 8 599 individer som drabbades av cancer innan de fyllde 21 år och som överlevde sin sjukdom. Deltagarna fick sin cancerdiagnos under perioden 1970– 1986. Kontrollgrupp har utgjorts av deltagarnas syskon som inte haft cancer (2 936 syskon som uppfyllde dessa kriterier har inkluderats i studien). En uppföljning gjordes när deltagarna i genomsnitt var 32 år gamla.
Det visade sig då att typ 2-diabetes var betydligt vanligare hos individer som haft cancer i barn- eller ungdomsåren. 2,5 procent av de cancerdrabbade hade nämligen typ 2-diabetes när de var 32 år, vilket ska jämföras med 1,7 procent i kontrollgruppen. Resultaten står sig efter att författarna justerat för faktorer som ålder, kön, BMI, motionsvanor och socioekonomiska faktorer. Värt att notera är dock att uppgifterna om huruvida deltagarna hade diabetes bygger på vad de själva rapporterat.

En intressant aspekt är att diabetesrisken påverkades av när i livet man haft cancer. Deltagare som haft cancer före 5 års ålder löpte högre diabetesrisk än individer som haft cancer mellan 15 och 20 års ålder. En faktor som, vid sidan av patientens ålder då han eller hon drabbades av maligniteten, också påverkade diabetesrisken var om individen genomgått strålbehandling. Bland de individer som strålats över hela kroppen var diabetesrisken sju gånger högre än bland jämnåriga som inte haft cancer.
En uppenbar konklusion av den aktuella studien är att sjukvården måste följa individer som haft cancer som barn särskilt noga avseende diabetes. Detta gäller särskilt individer som drabbats av sjukdomen när de var yngre än 5 år och som genomgått strålbehandling.