Kranskärlssjuka löper ökad risk att bli deprimerade. Det omvända sambandet, att depression skulle öka risken för kranskärlssjukdom, är dock inte lika starkt. Så kan man sammanfatta en amerikansk studie som gjorts på det svenska tvillingregistret och som presenteras i tidskriften Archives of General Psychiatry.
Studien bygger på data från totalt 30 374 tvillingar i det svenska tvillingregistret. Forskarna undersökte via telefonintervjuer och olika register vilka som diagnostiserats med kransartärsjukdom respektive depression (major depression, enligt DSM-IV-kriterierna). Uppgifter om när de insjuknat har ingått.
När forskarna tittade på kopplingen mellan kranskärlssjukdom och depression under en livstid var sambandet relativt svagt. Men när man tittade på tidssambandet, alltså risken att drabbas av exempelvis depression den närmaste tiden efter en infarkt, blev kopplingen starkare. Det visade sig att individer som drabbats av kranskärlssjukdom löpte i storleksordningen tre gånger så hög risk som friska att drabbas av depression under det år som följde efter insjuknandet. Under de två år som följde insjuknandet var risken fördubblad. Värt att notera är att depressionsrisken ökade särskilt hos individer som fått en infarktdiagnos.
När man undersökte det omvända sambandet noterades att risken att drabbas av kranskärlssjukdom var förhöjd hos deprimerade, men sambandet var, som nämnts, inte lika starkt som mellan kranskärlssjukdom och depression, då det visade sig att deprimerade löpte i storleksordningen fördubblad risk för kranskärlssjukdom året efter diagnos. Därefter föll kopplingen om man tittade på längre tidsperioder.
Depressionens svårighetsgrad var korrelerad med risken för kranskärlssjukdom. Vissa könsskillnader noterades; män löpte t ex ökad risk för depression under året som följde kranskärlsdiagnosen jämfört med kvinnor. Hos kvinnor spelade däremot ärftlighet en tydligare roll vad gäller kopplingen mellan kranskärlssjukdom och depression än hos män.
Kopplingen kranskärlssjukdom och depression är välkänd, och flera studier har visat att runt 20 procent av alla patienter som sjukhusvårdas för kranskärlssjukdom drabbas av vad som klassificeras som »major depression«. Intressant i sammanhanget är att studier indikerat att en depression försämrar den kardiovaskulära prognosen.