Manlig omskärelse skyddade inte männens kvinnliga partner mot HIV. Det visar en studie som gjorts i Uganda. Studien presenteras i tidskriften Lancet och bygger på 922 HIV-positiva män mellan 15 och 49 års ålder som vid studiens början inte var omskurna.
Samtliga deltagares CD4-tal översteg 350/µl då studien påbörjades. De lottades till två grupper: en grupp med 474 män som omskars och en kontrollgrupp som inte omskars (men som erbjöds att få ingreppet genomfört efter studien). Männens kvinnliga partner kontrollerades för HIV. De kvinnor som var negativa genomgick sedan löpande HIV-test efter 6, 12 och 24 månader. Det fanns 92 HIV-positiva män med en kvinnlig partner som var HIV-negativ i interventionsgruppen, medan antalet par uppgick till 67 i kontrollgruppen.
Det visade sig att 17 av de 92 kvinnorna i interventionsgruppen hade infekterats med HIV efter ett år. Det innebär en kumulativ sannolikhet för smitta på 21,7 procent trots att partnern var omskuren. Det ska jämföras med 8 kvinnor som smittades i kontrollgruppen, vilket ger en kumulativ sannolikhet på 13,4 procent.
Studien avbröts i förtid på grund av de nedslående resultaten. Författarna tror att en potentiell orsak till den ökade smittrisken bland omskurna är att paren haft samlag innan det sår som gjorts i samband med omskärelsen hunnit läka ordentligt.
Att omskärelse skyddar mannen från att själv smittas med HIV har ett flertal studier visat. I vilken mån det skyddar kvinnliga partner till HIV-positiva män mot överföring har däremot inte studerats i samma omfattning. Tillkortakommanden inom HIV-preventionen i fattiga länder och det faktum att det ännu i dag inte finns ett vaccin mot viruset, trots att ett sådant utlovats »inom fem till tio år« alltsedan slutet av 1980-talet, har gjort att allt fler forskare ställt större hopp till just manlig omskärelse för att få bukt med HIV-spridningen. Den aktuella studien ska ses mot bakgrund av detta och innebär givetvis att rönen är en stor besvikelse.
Författarna uppmanar dock till fortsatt manlig omskärelse, då det står klart att ingreppet skyddar mannen mot HIV. Alla pojkar och män bör erbjudas omskärelse, inte bara HIV-smittade, för att undgå riskerna med stigmatisering, skriver författarna vidare.
Två uppenbara konklusioner kan dras från den aktuella studien. Den ena är att för män med HIV gäller det att vara extremt noga med kondom. Den andra är att det gäller att omskurna väntar med att ha samlag tills det sår som gjorts i samband med ingreppet läkt ordentligt. Värt att notera är att en studie som presenterades i slutet av 2008 i JAMA visade att manlig omskärelse inte skyddar mot överföring av HIV hos homosexuella män.