Autoreferat. Vid akuta koronara syn­drom (AKS) rekommenderas behandling med acetylsalicylsyra och klopidogrel under minst sex månader. Klopidogrel har begränsad effekt hos många patienter som har genetiskt nedsatt förmåga att bilda den aktiva metaboliten i levern och på grund av lång halveringstid, vilket ökar blödningsrisken vid olika operativa ingrepp. Tica­grelor är den första tillgängliga rever­sibla direktverkande blockeraren av trom­bocyternas s k P2Y12-receptor. Ticagrelor har också snabbare tillslag och kortare halveringstid än klopidogrel.

Vi designade den dubbelblindade, randomiserade multinationella studien PLATO med syfte att testa hypotesen att ticagrelor jämfört med klopidogrel kan minska risken för kardiovaskulär död, hjärtinfarkt eller stroke utan att påtagligt öka risken för allvarliga blödningar hos patienter med olika former av AKS – hjärtinfarkt med eller utan ST-höjning eller instabil angina.
18 624 patienter randomiserades till ticagrelor (180 mg laddningsdos följt av 90 mg två gånger dagligen) eller klopidogrel (laddningsdos 300–600 mg följt av 75 mg dagligen). Efter tolv månaders uppföljning var den primära utfallsvariabeln (kombinerat utfall omfattande kardiovaskulär död, hjärtinfarkt och stroke) 9,8 procent i ticagrelorgruppen jämfört med 11,7 procent i klopidogrelgruppen, vilket var höggradigt signifikant lägre. Även de sekundära utfallsvariablerna minskade signifikant. Sålunda var hjärtinfarktincidensen 5,8 procent mot 6,9 procent och vaskulär död 4,0 procent mot 5,1 procent. Incidensen av stroke var lika: 1,5 procent mot 1,3 procent. Även den totala dödligheten var signifikant lägre, 4,5 procent mot 5,9 procent liksom incidensen av stenttrombos. Samtidigt ökade inte incidensen av allvarliga blödningar, framför allt beroende på att antalet blödningar i samband med kir­urgi var lägre. Antalet letala blödningar var lägre, medan antalet spontana blödningar var signifikant högre.

Ticagrelor tolererades väl, men det var signifikant fler patienter som fick övergående dyspné i början av behandlingen. Det förekom också fler korta hjärtpauser (<3 s) i början av behandlingen, men de ledde inte till symtom eller ökat behov av pacemaker. Antalet hjärtstillestånd var mindre i ticagrelorgruppen. Behandling av 1 000 patienter med ticagrelor jämfört med klopido­grel vid AKS beräknas resultera i 14 färre dödsfall, 11 färre hjärtinfarkter och 6–8 färre fall av stenttrombos, medan 8 patienter kan behöva avbryta behandlingen på grund av dyspné.Studien är unik, eftersom den visar att det är möjligt att öka effektiviteten av ett tromboshämmande läkemedel utan att öka antalet större blödningar. Det är också första gången på många år som en studie av denna typ av läkemedel visats minska den totala dödligheten hos patienter med AKS. Ticagrelor har därför stor potential att utgöra ett värdefullt tillskott till nuvarande behandlingsarsenal.